Fortællinger som forkyndelse

”Fortællinger om Gud og hvermand” er en brugsbog skrevet af pastor emeritus Jakob Rönnow. Som tidligere aktiv i bl.a. FDF har han stor erfaring med, hvad der virker, når man skal tale med børn om troen, men fortællingerne er også meget brugbare, når man skal forkynde fx for ældre.

Bogen består i alt af 48 små fortællinger. Efter hver fortælling er der levnet plads til ”Mine noter”. Her kan man notere, hvor man har brugt fortællingen, så man ikke kommer til at bruge den samme fortælling på samme sted flere gange. Her kan man også, som Rönnow foreslår, notere salmer eller sange, som passer til fortællingen, eller man kan skrive, hvis man har erfaringer med, at en bestemt fortælling egner sig specielt godt, fx til små børn eller til ældre.

Udover fortællingen og ”Mine noter” er hvert afsnit forsynet med det, forfatteren har kaldt ”Til eftertanke” – man kunne også kalde det fortællingens morale. I disse ”Til eftertanke” udspecificeres det, hvad det kristne budskab i fortællingen går ud på, og dermed, hvordan den skal bruges i forkyndelsen. Her er også henvisninger til de bibelske beretninger, som er relevante.

Et eksempel på bogens fortællinger er ”Nye regler for adgang til himlen”, hvor det fortælles, hvordan der er indført et point-system i himlen. Da en mand kommer op til Skt. Peter, skal han op på 100 point for at komme ind. Han begynder nu at remse sine gode gerninger op, men når kun op på 8 point. I sin desperation udbryder han: ”Og jeg skal op på 100; det når jeg aldrig […]. Gud nåde og trøste mig arme synder!” – ”og i det samme gik den store dør til Himmeriget op for manden” (s. 45).

Et andet eksempel er ”Det brændende hus”. En nat går der ild i en families hus. Alle bliver redet ud, men den yngste dreng – kaldet ”lillebror” – løber ind i det brændende hus for at redde sin bamse. Men nu kan han ikke komme ud igen. Han står ved et vindue på 1. sal og råber efter hjælp, men ingen kan komme ind og redde ham.

Hans far siger så ”Spring, lillebror, spring!”, men drengen svarer ”Jamen far, jeg kan ikke se dig!” Røgen spærrer udsynet for lillebror, og han tør ikke kaste sig ud i røgtågen. Men så siger faren: ”Spring alligevel, lillebror, jeg kan se dig, og jeg skal nok gribe dig” (s. 81). Rönnows ”Til eftertanke” er: ”Her lærte vi noget vigtigt om tro. At tro er at have det, ligesom lillebroren havde overfor sin far. At tro er, at vi må kaste al vores tillid på Gud og på, at han er der, selv om vi ikke kan se ham.” (s. 82).

Bogen er et særdeles godt redskab i forkyndertjenesten ikke mindst blandt børn, og den har en klar evangelisk tone. Den bør findes hos enhver, der arbejder med børn.

Jakob Rönnow: Fortællinger om Gud og hver mand
189,95 kr. 144 sider.
Eksistensen


Artiklen fortsætter efter annoncen: