ADRA Danmark udgiver podcast fra felten

ADRA Danmark melder sig i rækken af NGO’er, der udgiver podcasts. ’Med ADRA i felten’ hedder titlen, der har karakter af en rejsedagbog og indeholder reportage-elementer fra Karamoja i Uganda. Fokus er at fortælle om arbejdet med at fremme rettigheder i en region, hvor skadelige sociale normer og traditioner undertrykker piger og kvinder.

”Nogle mennesker er af den opfattelse, at udviklingsorganisationernes anstrengelser ikke rykker en meter. At vi bare kaster danskernes skattekroner ned i et stort bundløst hul i vores forsøg på at forbedre afrikaneres levevilkår. De mener, at vi hjælpearbejdere er naive, hvis vi tror, at vi kan fremme pigers og kvinders rettigheder og muligheder i områder af Afrika, hvor kultur og livsanskuelser er så anderledes end vores egen. Med podcastserien har vi sat os for at modbevise deres antagelse.”

Sådan indledes ADRA Danmarks nye podcastserie ’Med ADRA i felten’ på foreløbigt fire episoder. Fortællerstemmen tilhører kommunikationsmedarbejder Maria Lykke Andersen, og herefter blandes andre røster ind i rejsedagbogen og reportagen fra Ugandas økonomisk og socialt mest tilbagestående region – Karamoja.

Resultaterne viser sig

Podcasten findes på de fleste podcastapps som Googles, Apples, Spotify etc. og på ADRA Danmarks egen hjemmeside. ”Det er helt nyt for os at producere podcasts, men vil ADRA være der, hvor danskerne og de nye generationer har åbne ører, må vi også indtage det auditive univers,” udtaler kommunikationschef Laura Nygaard Nielsen.

Hun lægger tillige stemme til podcasten sammen med kolleger fra Uganda. De har alle arbejdet i regionen i mange år og er vidner til de små, men positive forandringer, der sker i karamojongernes måde at opfatte sig selv og hinanden på i det ellers stærkt mandsdomineret samfund. I episoden ”Kvinderne rejser sig i Uganda – gravide teenagere må nu blive i skole” kan man fx høre fra analfabeten Regine, som blev banket af sin familie, fordi hun modsatte sig at blive voldtaget og taget til kone af den kvæghyrde, hendes far havde valgt til hende.

Religiøse ledere er i gang

Lytteren får også lov til at fornemme håbet fra de mennesker, der har haft gavn af NGO’ernes arbejde i regionen, og som oplever, at det rent faktisk nytter at tale piger og kvinder op i lokalsamfundet. Kvindegrupper i landsbyerne begynder at tale hinandens sag, når mænd og skadelige sociale normer og traditioner krænker deres medsøstres menneskerettigheder.

Religiøse ledere skaber nu debat om de negative sociale normer, der er med til at undertrykke piger og kvinder. Kvinderne har ingen indflydelse haft på familiens økonomiske ressourcer, men resultaterne af ADRA’s og andre hjælpeorganisationers arbejde er altså begyndt at vise sig.