Betlehem nedtoner julefejringen i år

Normalt bliver Betlehem julepyntet hvert år, som her i 2012, men det sker ikke i 2023.

Kristne i Mellemøsten aflyser ”unødvendigt festlige” juleaktiviteter ”af hensyn til deres muslimske naboer”. Det betyder blandt andet, at Betlehem for første gang siden den første intifada i 1988 ikke vil blive pyntet til jul.

Efter terrorangrebet på Israel den 7. oktober og den efterfølgende krig i Gaza vil der i år ikke være hverken glitrende juletræer eller anden offentlig udsmykning i Jesu fødeby, skriver Kristelig Pressekontor. Også i Jerusalem og i nabolandet Jordan vil de kristne holde en stærkt nedtonet julefejring i år.

– Af hensyn til de tusindvis af dræbte vil vi, i bøn for fred, bare holde traditionelle gudstjenester og andagter om julens betydning, udtaler pastor Munir Kakishder fra Ramallah til Christianity Today.

Triste og vrede

I Betlehem, som ligger nogle få kilometer syd for Jerusalem, har de palæstinensiske myndigheder sat en stopper for den offentlige julefejring. Andre steder er det dog ikke myndighederne, men menighederne, der opfordrer til en mere neddæmpet julefejring i år. En talsperson for de palæstinensiske myndigheder udtalte for nylig til den britiske avis The Telegraph, at folk ikke ønsker nogen fejring, fordi de er triste og vrede over ”massakren i Gaza og på Vestbredden”.

Den venstreorienterede norske avis ”Klassekampen” skriver på baggrund af et interview med biskop emeritus Munib A. Younan, at ”alle de kristne kirker i Jerusalem” opfordrer de palæstinensiske menigheder på Vestbredden til at aflyse al offentlig julefejring. Younan, der er biskop emeritus i Den Evangelisk-Lutherske Kirke i Jordan og Det hellige land og tidligere præsident i Det Lutherske Verdensforbund, opfordrer ligesom Munir Kakish til bøn for fred.

Muslimske interesser?

Ifølge Christianity Today kom initiativet til aflysningen af julefejringen fra Jordan, hvor der bor mange palæstinensiske flygtninge. Allerede den 2. november udtalte Jordan Council of Church Leaders (JCCL), at de kristne menigheder i år vil fejre jul uden offentlige udsmykninger og julemarkeder. I Betlehem valgte et råd bestående af patriarker, biskopper og kirkeledere i Jerusalem at opfordre de kristne i Israel til at undgå ”unødvendigt festlige” juleaktiviteter.

En række andre kristne grupper har tilsluttet sig, inklusive den katolske kirke. Generalsekretær Ibrahim Dabbour fra JCCL har udtalt, at det vigtigste nu er dialog med muslimske naboer.

– Mange muslimer kender ikke kristendommens historie, og de tror, vi er et vestligt folk. Men vi er sønner af apostlen Peter og har været her i 2.000 år. Vi ønsker at vise samfundet, at vi er ét folk, siger han til Christianity Today. Nyhedsmediet jihadwatch.org vurderer dog, at det kristne mindretal må have bøjet sig for pres fra det muslimske flertal i Betlehems Kommune.


Artiklen fortsætter efter annoncen: