Flere kirker har holdt ”Blå Jul” for mennesker i sorg

I Old Stone Church i Cleveland holdt man enkle Blue Christmas-gudstjenester i et mindre kapel for at imødekomme dem, der har det svært og finder julen udfordrende.

I julen 2023 har man bemærket en voksende tendens til at fejre ’Blue Christmas’-gudstjenester i USA’s kirker.

Det skriver Christian Headlines De mange​”Blue Christmas”-gudstjenester i adventstiden er blevet til af hensyn til dem, der føler sorg og savn i juletiden. (Begrebet Blue Christmas forbindes ofte med Elvis Presleys populære sang fra 1957, men sangen blev indspillet af Doye O’Dell allerede i 1948).

Kirkernes Blå Jul

Den 21. december, vintersolhverv, markerer årets længste nat, hvilket har inspireret nogle kirker til at holde ”Blå jul”-gudstjenester. Her lægger man vægt på at være inkluderende og indbyder folk med forskellig baggrund og overbevisning til at finde støtte og opmuntring gennem musik, bøn og budskaber om håb. I Old Stone Church i Cleveland holdt man i 2023 sin anden Blue Christmas-gudstjeneste, som et alternativ for dem, der især i juletiden kæmper med fx tab eller depression.

Her foregår der enkle gudstjenester i et mindre kapel med almindelige dekorationer og reflekterende musik. Sidste år deltog over 60 mennesker, som søgte kirken midt i sorg og tab. Denne kirke støtter året igennem udsatte og marginaliserede gennem sociale projekter, fx for hjemløse, tidligere indsatte og dem, der oplever misbrug i hjemmet.

”Ud af mørket-gudstjenester”

Ifølge Ben Stewart, der underviser i liturgi på Lutheran School of Theology i Chicago, indeholder juleevangeliet både mørke og udfordringer. Men det understreger samtidig løftet om Guds indtræden i en verden med både glæde og modgang. Ben Stewart mener, at kristne har brug for ”ud-af-mørket-gudstjenester” og teologier, der kan rumme både sorgen og glæden. Det fremmer ”et håbefuldt, midnatsblåt perspektiv, der ser frem mod daggry”, forklarer han ifølge Christian Headlines.