KFUM’s soldaterhjem for danske og udenlandske soldater åbnet i Skrydstrup

Her ses oberst Kim Jensen, chef for Fighter Wing Skrydstrup, klippe det røde bånd og dermed officielt indvie KFUM’s Soldaterhjem i Skrydstrup. KFUM’s Soldaterhjem er civile kristne fristeder for soldater, der skaber rum for nærvær og fællesskab, hvor alle kan komme lige, som man er. Foto: FLV FOTO

Den 16. januar 2024 indviede KFUM’s Soldatermission sit nyeste Soldaterhjem i Skrydstrup. På Flyvestation Skrydstrup øver danske og udenlandske soldater sig dagligt i at flyve og håndtere både nye og gamle kampfly.

Derfor vurderede KFUM’s Soldatermission på flagdagen den 5. september 2023, at der var et behov for et nyt soldaterhjem på området. Og det er nu blevet realiseret i rekordfart. Til lyden af F-16 og F-35 kampfly, der flyver over flyvestationen, kan danske og udenlandske soldater på Flyvestation Skrydstrup nu læne sig tilbage i en blød sofa, nyde en kop kaffe og blive inkluderet i et fællesskab på det nye KFUM’s Soldaterhjem, skriver Soldatermissionen i en pressemeddelelse.

Projektleder Filip Hove Kristensen og oberst Kim Jensen på det nye KFUM’s Soldaterhjem i Skrydstrup. Foto: FLV FOTO

Trygt åndehul

”Vi glæder os til at skabe fællesskab og være et lille, trygt åndehul midt i en dybt seriøs hverdag, hvor man kan diskutere alt fra stort til småt, tabe i billard eller vinde i banko,” lød det fra projekt- og soldaterhjemsleder Filip Hove Kristensen ved indvielsen. På KFUM’s Soldaterhjem er de ansatte ikke overordnet over for nogen. Det betyder, at man som soldat kan finde et fristed uden at blive evalueret for evner eller præstationer, men blot kan være menneske og finde ind i et fællesskab.

”Vi evaluerer ikke nogen. Vi er her for at spørge: Har du haft en god dag? Indtil videre er de samtaler gået i alle retninger,” fortæller Filip Hove Kristensen.

Filip Hove Kristensen byder velkommen og udtaler, at han glæder sig til at skabe fællesskab og et trygt åndehul for soldaterne.

På selve flyvestationen

Soldaterhjemmet er særligt foranlediget af det stigende antal udenlandske soldater, der er på flyvestationen, men oberst Kim Jensen gav ved indvielsen udtryk for, at han glædede sig over, at soldaterhjemmet kan være et samlingspunkt og frirum for alle på flyvestationen. Soldaterhjemmet er placeret inde på selve flyvestationen i lokaler, som flyvestationen stiller til rådighed.

”Det gør det nemt for soldaterne, når vi er helt tæt på,” fortæller Filip Hove, der er projektleder for etableringen af det nye soldaterhjem. Af hensyn til soldaternes sikkerhed kunne åbningsreceptionen dog ikke annonceres på forhånd.

FAKTA:

KFUM’s Soldatermission driver nu 15 Soldaterhjem i Danmark, der fungerer som civile kristne fristeder for soldaterne. Her kan de slappe af, spise god mad, spille, se TV eller tale med en af de dedikerede ansatte i de rolige, hjemlige rammer. KFUM’s Soldatermission blev grundlagt i 1889, og har i dag også et stort arbejde for veteraner med aktiviteter og midlertidige boliger, samt for de udsendte danske soldater med soldaterhjem i udlandet, senest i Letland.

Oberst Kim Jensen, chef for Fighter Wing Skrydstrup, udtaler:

”Jeg håber, at KFUM vil danne rammerne for et stærkere socialt fællesskab. Det er ikke kun for de kollegaer, som bor her, men for alle, der har lyst til at komme forbi til en kop kaffe, en snak og hyggelige aktiviteter. Det har længe været et ønske at kunne understøtte det sociale liv på flyvestationen bedre. KFUM har erfaringerne og god indsigt i, hvordan dette kan gøres og danne et bedre fundament for et socialt liv på flyvestationen efter arbejdstid.”
”Enhver garnison med respekt for sig selv har jo selvfølgelig et KFUM’s Soldaterhjem.”


Artiklen fortsætter efter annoncen:”Der bor mange mennesker på Fighter Wing, men der er en mangel på sociale muligheder og aktiviteter efter arbejdstid. KFUM stiller en ramme og nogle muligheder for at mødes i et ”ikke fagligt” rum, hvor det sociale fællesskab kan dyrkes, og vores kollegaer mødes efter arbejde. Med ankomsten af ukrainere til flyvestationen blev behovet endnu mere akut.”

”Jeg har, som mange andre, specielt igennem rekrutuddannelse og i de tidlige år brugt KFUM meget. Det er et ”hjem” langt hjemmefra og et frirum, hvor arbejdet og de faglige relationer lå mere i baggrunden for de sociale relationer og et andet sted end værelset på flyvestationen.”