”Russiske tropper øver tortur mod evangeliske kristne”

Ukrainske kirkeledere beder USA om hjælp.

Kirkeledere fra Ukraine og USA har bedt formanden for Repræsentanternes Hus, baptisten Mike Johnson, gøre en særlig indsats for de kristne i Ukraine, der angiveligt forfølges målrettet af russiske tropper. Foto: Wikipedia.

Baptistledere fra Ukraine og USA har sendt et åbent brev til formanden for Repræsentanternes Hus, Mike Johnson. Kirkelederne beder ham om at “overveje forholdene” for de troende i Ukraine, som angiveligt bliver forfulgt målrettet af russiske soldater.

Brevet til Mike Johnson er underskrevet af Valerii Antoniu, præsident for Baptist Union of Ukraine, og Yaroslav Pyzh, præsident for Ukrainian Baptist Theological Seminary.
De amerikanske baptister Dan Darling, direktør for Land Center for Cultural Engagement ved Southwestern Baptist Theological Seminary, og Richard Land, tidligere præsident for SBC’s Ethics and Religious Liberty Commission, var medunderskrivere. “Den russiske regerings beslutning om at invadere Ukraine og målrettet kæmpe mod baptister og andre evangeliske kristne i Ukraine har været et tragisk kendetegn for krigen,” står der i brevet, ifølge Baptist Press.

”Tænk på de kristnes situation”

I brevet hedder det, at Rusland har tortureret “trofaste kristne i besatte områder i Ukraine”, har ødelagt kirker og fjernet præster, der ikke er “pro-russiske”. Det nævnes, at mindst 270 kirker, kirkelige uddannelsesinstitutioner mm. blev ødelagt eller beskadiget i løbet af de første fem måneder siden krigens start i februar 2022. Ifølge fortalere for religionsfrihed er der ikke tale om tilfældige ødelæggelser som følge af krigshandlinger, men derimod en bevidst taktik fra russisk side. “På trods af russiske bestræbelser på at fremstille Ukraine som intolerant over for kristne, er det den russiske regering, der aggressivt har skadet fredelige, lovlydige, trofaste kristne i de besatte områder af Ukraine,” står der i brevet.

Brevskriverne spørger Mike Johnson: “Når du overvejer indsatsen for at støtte Ukraine, beder vi ydmygt om, at du overvejer de kristnes situation.”

Azats historie

Baptist Press har for nylig sat fokus på en ukrainsk baptistpræst, der led i hænderne på russiske soldater, skriver Christian Headlines.com. Præsten, som kaldes “Azat,” sagde, at soldaterne havde slået ham så hårdt, at han både mistede tænder og fik indre organskader.

Nogle russiske soldater havde fanget Azat, da han leverede humanitær hjælp til den ukrainske by Mariupol. ”Jeg havde en taske på hovedet, og mine hænder var lænket fast til mine ben. Elektriske ledninger var forbundet til mine kønsorganer. De slog mig med politistave, et jernrør og en træpind,” sagde Azat. ”De hånede mig og spurgte, hvordan jeg blev en forræder mod mine fædres og bedstefædres tro ved at blive baptist. Jeg er baptist, og for russere er baptister amerikanske spioner. De kalder os ”udenlandske agenter”.”

Soldaterne havde spurgt Azat, hvem han tjente. “Jeg sagde til dem: ”Jeg tjener Gud”, og så torturerede de mig igen og spurgte, hvilken Gud jeg tjener. Til dette svarede jeg: ”Den Hellige Treenighed: Faderen, Sønnen og Helligånden.” Så lo de og slog mig så hårdt, at de troede, at jeg var død,” sluttede Azat.