Forårsmøde i Kristelig Lægeforening havde fokus på abortrådgivning

- Abortlinien modtager ca. 20 henvendelser om dagen, oplyste lederen, Marianne Jørgensen, under mødet.

Leder af Abortlinien, Marianne Jørgensen. Foto: Retten Til Liv

I april holdt Kristelig Lægeforening deres årlige forårsmøde i Aarhus. Her fortalte socialrådgiver Marianne Jørgensen om de mange henvendelser til Abortlinien og nogle af de problematikker, der vedrører abort.

Marianne Jørgensen fortalte, at Abortlinien modtager cirka 20 henvendelser pr telefon eller chat om dagen. Derudover har de en online brevkasse, fremgår det af lægeforeningens nyhedsbrev.

Retten til Liv

Abortlinien er et diakonalt arbejde i Retten til liv. På Abortlinien er de meget bevidste om at yde objektiv rådgivning og ikke påvirke med holdninger, sagde Marianne Jørgensen. ”Vores politik er at yde en seriøs, objektiv og omsorgsfuld rådgivning, uanset hvilke kvinder der kontakter os,” understregede hun.

Forskellige henvendelser

”Vi får informationssøgende spørgsmål fra kvinder, der er afklarede med, at de skal have en abort. Vi får henvendelser fra kvinder, der ikke aner, hvad de skal vælge, eller der føler sig pressede til abort. Og vi yder den samme service til alle, der henvender sig. Alle har ret til at blive mødt med respekt,” fastslog Marianne Jørgensen. Hun gav en række eksempler på, hvilke grunde kvinderne angiver, når de henvender sig. Enkelte gange får de også henvendelser fra mænd. Typisk handler det om, hvilke rettigheder man har som far, når ens partner ønsker en abort.

”Meget få – af hvad vi ved – er kristne, som ringer ind. Det er dog sket, og i sådanne tilfælde kan vi tillade os at tale om tilgivelse og tro. Men det er ikke flertallet. Alderen på dem, der ringer, kan vi heller ikke sige noget om. Men vi fornemmer en del unge, også gymnasiepiger,” siger Marianne Jørgensen.

Psykiske mén efter abort

Forskerne har efterhånden anerkendt, at der kan forekomme psykiske følger i større eller mindre grad for cirka 15% af de kvinder, der har fået foretaget provokeret abort. Det kan fx vise sig som uro, sorg, skyld, tomhed, angst eller usikkerhed. Marianne Jørgensen nævnte, at det ofte kommer bag på kvinderne, at de har fået mén. De bliver nemlig ikke advaret om mulige psykiske eftervirkninger og får heller ikke tilbudt den opfølgende samtale hos lægen, som de ellers har krav på.

”De kan for eksempel sige: Jamen, jeg valgte jo selv abort, fordi det var det bedste for mig i den situation, hvorfor påvirker det mig så negativt nu?” ”I sådanne situationer gør vi også, hvad vi kan for at være støttende og hjælpe kvinden til at reflektere over sin situation, så hun kan komme videre. Et af de råd, vi ofte giver, er, at de skal skrive deres tanker og følelser ned. Og måske gøre det som et brev til deres aborterede barn,” forklarede Marianne Jørgensen på KLF’s forårsmøde.

Abortlinien

Abortlinien er et diakonalt arbejde i Retten til Liv. Her rådgives telefonisk og netbaseret om abort af p.t. 21 frivillige rådgivere. I Abortlinien ønsker man sig flere kristne læger som frivillige rådgivere. Læs evt. mere på hjemmesiden


Artiklen fortsætter efter annoncen: