Faeqa og hendes familie bor i en kirke i Gaza og håber på fred

Den kristne TV-station SAT-7 har snakket med nogle af de ca. 1.000 kristne palæstinensere, der er ramt af krigen i Gaza. En af dem er 12-årige Faeqa Ayyad, der sammen med sin familie har søgt tilflugt i en kirke i Gaza. Hun fortæller til et af SAT-7’s programmer, at hun og andre børn ønsker at ”vende tilbage til at lege og leve vores barndom”.

12-årige Faeqa Ayyad er en af de få kristne i Gaza. Sammen med sin egen og andre kristne familier har hun søgt tilflugt i Holy Family Church i Gaza City.

Faeqa Ayyad bor sammen med sine forældre og søskende i Holy Family Church i Gaza City sammen med andre kristne familier, som har søgt ly der. Kirken har lidt skade under konflikten i Gaza, og to kristne kvinder blev dræbt der i december.

”Uden tro ville jeg ikke føle mig sikker,” sagde Faeqa til studieværten Sirene Semerdjian. ”Jeg beder Herren om at stoppe krigen og skabe fred, så vi kan vende tilbage til at lege og leve vores barndom. Mine søskende har brug for at leve deres barndom. Når min søster sover, og hun hører lyden af angreb, holder hun hænderne for ørerne, fordi hun er bange. Jeg trøster hende og krammer hende. Selvfølgelig er jeg også bange.”

Faeqa og hendes familie måtte evakuere deres hjem, da kvarteret blev angrebet. ”Vores hus er som de andre omkring det. De er alle sammen skrøbelige som kiks,” siger hun. ”De bliver ikke stående. Vores hus er omgivet af murbrokker. Det er meget tragisk at se mit værelse, hvor der ikke er noget intakt. Det gør mig meget ked af det. Alt mit tøj ligger på gulvet. Jeg leder efter mine ting i murbrokkerne. Jeg ledte efter mine bøger, så jeg kunne læse.”

Faeqa savner at lege, spise frugt og grøntsager og gå i skole, men hun er taknemmelig for det, de har på kirkens område. ”Vores forhold er ikke gode, men vi har det i det mindste godt, og det er der andre, der ikke har. Nogle mennesker har hverken mad, vand eller elektricitet,” siger hun. Faeqa siger, at krigen har stået på alt for længe, og at de ”tæller dagene”. ”Vi ønsker at vende tilbage til vores hjem, og at krigen stopper. Alle mennesker har ret til at leve i fred,” siger hun.

Tvunget til at flygte

You Are Not Alone har delt historierne om mennesker, der er fanget i konflikten i Det Hellige Land, siden den begyndte i oktober sidste år. I en anden episode for nylig fortalte Magdy El Jeldeh, en kristen fra Gaza, hvordan han og hans familie først havde søgt tilflugt i St Porphyrius-kirken, før de flygtede først til Rafah, så til Egypten og til sidst til Australien.
”Vi rejste for at komme i sikkerhed,” sagde Magdy.

”Selv kirkerne blev ramt. Tre mennesker blev dræbt i kirken, mens vi var der. Vi fandt sikkerhed, men vi savner vores land,” tilføjer han. ”Vi har aldrig tænkt på at forlade Gaza, men efter at vi så denne krig, indså vi, at der ikke er nogen sikkerhed for os. Ingen boliger, ingen hospitaler, ingen universiteter, ingen jobs.” Før krigen var ”livet smukt” i Gaza, siger Magdy, og nu ser han på de billeder og videoer, han tog af sit hjemland for at blive mindet om dets skønhed.

”Det var ikke let for os at tage afsted vel vidende, at vi ikke kan vende tilbage og efterlader alt, venner, familie og arbejde. Det er umuligt for tingene at vende tilbage til den måde, de var på,” siger han.

Bønner om fred

Der er blevet udtrykt bekymring for den fremtidige eksistens af Gazas lille kristne samfund – som kun tæller omkring 1.000 mennesker – efterhånden som krigen kræver flere og flere liv og tvinger folk til at flygte. Kirker er blevet ramt, og troende er blevet dræbt i konflikten. SAT-7 ARABIC’s Voice of the Church-program, som startede kort efter krigens udbrud for at bringe et budskab om håb og opmuntring til folk i regionen, er vendt tilbage med en ny sæson.

I et af de seneste afsnit bad Kabi Al-Awad, præst i den evangeliske kirke i Libanon, om Herrens fred og beskyttelse: ”Herre, vi beder om, at du må udstrække din beskyttelse over landene i regionen som Syrien og Libanon, Det Hellige Land og Nordafrika. Vi lægger det hele i dine hænder. Kom og stop ødelæggelsen og erklær dit rige. Giv os fred, og giv din kirke fred til at bære evangeliets budskab i hele regionen.”

Artiklen har også været bragt på SAT-7’s hjemmeside.