Fra hindupræst til kristen præst

Ranil blev jaget ud af huset, og alt blev taget fra ham, da han blev kristen.

Ranil viser velvoksne planter frem i plantagen, som sikrer ham og hans familie mad på bordet. Foto: Samuel Nymann Eriksen

Et team fra Dansk Europamission har været i Sri Lanka for at besøge nogle af de præster, som har modtaget hjælp til selvhjælp. Her mødte præsten Ranil os med et mildt smil og et lille vift med hånden, som fortalte, at vi skulle følge ham. Han viste os det landbrug, han startede i 2022 takket være bidrag fra Dansk Europamissions forbedere og givere.

Vi fulgte ham op på første salen i hans hus, hvor hans menighed samles til gudstjeneste hver søndag. Her satte vi os i en rundkreds og lyttede til Ranil, som fortalte, hvordan han gik fra at være præst i et hindutempel til at tjene Gud på fuldtid som præst.

Søsteren blev syg – og Gud hørte de kristnes bøn

Dette er min historie, siger Ranil: “Min familie kom fra en højtstående kaste, og indtil jeg var 24 år gammel, var jeg præst i et tempel tæt herpå. I 1986 hørte jeg evangeliet for første gang. Jeg var nede ved vandet for at bade med en ven, som fortalte mig om Jesus. Han var præst i den kristne kirke, og han inviterede mig til at komme med til gudstjeneste. Vi var venner, men jeg bad ham lade være med at tale med mig om den kristne tro, for samtalerne førte ofte til diskussioner – engang slog jeg ham endda.”

”Men på et tidspunkt blev min storesøster meget syg, så jeg besluttede mig for at opsøge præsten. Jeg sagde: ’Hvis din Gud kan helbrede min søster, vil jeg komme til tro.’ Mens præsten og nogle af de ældste fra kirken bad for min søster, faldt hun om og kastede blod op. Hun var ikke ved bevidsthed i tre timer. Vi troede, at hun var blevet overtaget af en ond ånd, men efter de tre timer kom hun til sig selv og var blevet rask. For første gang i min families historie blev en af vores bønner hørt – vi havde set et mirakel.”

”Hvis din Gud kan helbrede min søster,
vil jeg komme til tro.”

– Ranil

Ranil deltog i flere møder i kirken og besluttede sig for at forlade sin stilling som hindupræst. Det valg havde store konsekvenser. Han blev jaget ud af huset af sin egen familie. “Alt blev taget fra mig, og de så mig som en fjende. Jeg havde intet andet sted at tage hen end kirken,” fortæller han.

Ranil står op klokken seks om morgenen og arbejder i marken til middag, mens alle andre også er på arbejde. Resten af dagen arbejder han for sin menighed og deler evangeliet med andre. Foto: Samuel Nymann Eriksen

Blev betalt med måltider som præst

Over en periode på tre år accepterede Ranil Jesus som frelser, blev døbt og begyndte at arbejde fuldtids i kirken mod en betaling på tre måltider om dagen. Efter tre år i kirken hørte Ranil Guds kald. “Han kaldte mig til at dele evangeliet på fuld tid. Det var først der, jeg helt og fuldt gav mit liv til at tjene Gud,” fortæller han og tilføjer med et glimt i øjet, at “de første år gjorde jeg det mest på grund af de gratis måltider, jeg fik.”

Ranil fortæller, at han i de efterfølgende 20 år var præst i en kirke, der voksede til 350 medlemmer. Derefter kaldte Gud ham til at starte en ny kirke i et nyt område. Han stod igen i en situation, hvor han ingenting havde. Han måtte bygge alt op fra bunden. “Den nye kirke, jeg startede, er den kirke, vi sidder i nu, og vi er vokset til 70 medlemmer,” siger Ranil. Da han byggede kirken i 2022, modtog han hjælp fra Dansk Europamissions forbedere og givere, formidlet af Evangelisk Alliance i Sri Lanka.

“Alt blev taget fra mig, og de så mig som en fjende.
Jeg havde intet andet sted at tage hen end kirken.”

– Ranil

“Hjælpen var en stor velsignelse i mit liv, den hjalp mig til, at jeg kunne dyrke min egen jord.” Ranil står op klokken seks om morgenen og arbejder i marken til middag, mens alle andre også er på arbejde. Resten af dagen bruger han på at dele evangeliet med nye mennesker og tjene sin menighed, og på den måde fortsætter hans nuværende kirke også med at vokse.