Verdensmission kræver gen-evangelisering af kirken

Foto: Privat

I sin tale til de delegerede ved Lausanne-kongressen for verdensmission i Seoul pegede pastor Rick Warren dels på vigtigheden af enhed i kirken, dels på behovet for at gøre evangeliet kendt blandt kulturkristne.

Talen om færdiggørelsen af opgaven med verdensmission blev holdt den 24. september 2024 i Incheon, Sydkorea, skriver The Christan Post.

Samarbejde og enhed

Den nu 70-årige Rick Warren sagde, at opfyldelsen af missionsbefalingen først og fremmest kræver større samarbejde mellem kristne og kirker. Kristne er gode til fællesskab og netværk, men de er forfærdelig dårlige til samarbejde og enhed, påpegede Warren. Men det handler ikke om enhed for enhedens skyld. Formålet med enhed er evangelisering, fastslog Warren. ”Der vil ikke være nogen opfyldelse af missionsbefalingen, før vi rent faktisk har fundet ud af det med denne enhedsting.”

Her henviste pastoren til, at Jesus to gange i sin sidste bøn, (Johannes 17), beder: ”Fader, jeg beder om, at de alle må være ét, så verden kan tro, at du har sendt mig.”

Samarbejde er nødvendigt

Bortset fra ved særlige arrangementer, arbejder de kristne kirker uafhængigt af hinanden. Og resultatet bliver derefter, mener Warren. ”Ingen vil nogensinde være i stand til at gøre det på egen hånd. Din trosretning, dit kontor kan ikke gøre det på egen hånd,” fastslog han. Søndag aften sagde Lausanne CEO Michael Oh, at manglende evne til eller afvisning af at samarbejde med andre kirker skader det kristne vidnesbyrd og opfyldelsen af ​​missionsbefalingen.

Vær parat

Den anden grund, til at kristne ikke samarbejder med hinanden om at afslutte opgaven, er ifølge Warren, at de ”virkelig ikke tror på, at Jesus kommer tilbage i deres levetid”. Han sagde, at kristne i det første århundrede forventede, at Jesus ville komme tilbage ”når som helst”. Dette ansporede de første kristne til handling, og kirken voksede eksponentielt. ”Hvis du virkelig troede, at Jesus kunne komme tilbage i din levetid, ville du samarbejde med alle,” sagde Warren og henviste til Matthæus 25, hvor Jesus tre gange siger ”vær parat”.

Pastor Rick Warren, der er kendt som grundlægger af megakirken Saddleback Church i Californien, har bl.a. skrevet bestselleren ’Det målrettede liv’. Han trak sig tilbage fra Saddleback Church i 2022 og har nu fokus på at oplære de yngre generationer til tjenesten med mission.

Forfølgelser

Rick Warren mener, at en anden grund til kirkens vækst i det første århundrede var, at de kristne blev forfulgt. Men da kristendommen blev godkendt i Romerriget, erstattede politisk magt den åndelige magt.

– Kristne kirker vokser faktisk hurtigere under forfølgelse. Kristendommens hurtigste vækstperiode var de første 330 år. Vi gik fra 120 mennesker i ”ovensalen” på pinsedagen til halvdelen af befolkningen i det romerske imperium år 360 e.Kr. Det var 30 millioner ud af 60 millioner mennesker. Derefter skete der en afgørende kulturændring, sagde Warren og pegede på, at den romerske denar fra år 87 bar kejserens billede. Men fra år 300 begyndte man at præge mønter med kristne motiver.

Politisk magt – færre undere

Warren fastslog, at antallet af ”mirakler, tegn og undere” faldt, da kristendommen blev en acceptabel politisk magt i Romerriget. Han mente, at de mange tegn og undere i kirkens første 3 århundreder hang sammen med, at kristne ikke havde nogen politisk indflydelse. ”Jeg ville ønske, jeg kunne sige dette til folket i mit land, i Amerika, fordi de har udskiftet åndelig magt med politisk indflydelse,” sagde han. Samtidig advarede han kristne mod at stole på nogen af politikerne, fordi deres magt ikke varer ved.

Evangelisering af kirken

Warren sagde, at en anden meget vigtig del af kirkens missionsopgave er at gen-evangelisere kirken. Det er vigtigt at række ud til kulturkristne for at ”sætte dem i brand for Gud”, så de også vil gøre andre til disciple. Warren mener, at mange af de omkring 2,6 milliarder mennesker verden over, der identificerer sig som kristne, har brug for gen-evangelisering. ”Det er meget nemmere at evangelisere og genoplive en kulturkristen, end det er at vinde en hindu. Så en del af færdiggørelsen af ​​opgaven er at evangelisere kirken,” fastslog han.

Jesu model

Saddleback Church’ succes med at plante kirker i 197 lande skyldes ifølge Warren, at han havde fulgt ”Jesu model”.

– Jesus møder mennesker der, hvor de er, ikke der, hvor han ønsker, at de skal være. Men han lader dem heller ikke blive der, forklarede Warren. Han tilføjede, at kristne først skal lære at ”få venner”, før de kan dele deres tro og vinde mennesker for Kristus. ”Som præst og leder skal du lære folk, hvordan man opbygger venskaber, før du lærer dem at dele deres tro,” fortsatte Warren. ”Før folk stoler på Jesus, er de nødt til at stole på dig. Og hvis jeg ikke kan stole på dig, hvorfor skulle jeg så stole på din Frelser?”

Modenhed og mission

Warren understregede også vigtigheden af at leve livet med integritet, ydmyghed og gavmildhed. De tre ting er en modgift mod ”kødets lyst, øjnenes lyst og pral med jordisk gods.”(1 Joh. 2,16)
At følge Jesu model er også at følge 2. Timoteus kap. 2:2, som handler om at undervise og videregive det lærte til de næste generationer af trofaste kristne, som er lydige til at dele evangeliet. Desuden skal vi ligne Jesus ved at lære at bede, som han gjorde det.

Endelig handler det om at ”at bevæge sig fra medlem af Kristi Legeme til modenhed i Kristi Legeme til tjeneste i Kristi Legeme til mission i verden,” fastslog Rick Warren.