Flere anholdte efter kvindes død i ”selvmordskapsel”

Flere personer er blevet anholdt, efter at en selvmordskapsel den 23. september er blevet brugt til at afslutte en 64-årig amerikansk kvindes liv i Schweiz. Det oplyser politiet i kantonen Schaffhausen i det nordlige Schweiz ifølge AFP.

Det er angiveligt første gang, den omstridte selvmordskapsel ”Sarco” er blevet anvendt. Apparatet fremstilles af organisationen The Last Resort, hvis direktør, Florian Willet beskrev den amerikanske kvindes død som noget ”fredfyldt, hurtigt og ærefuldt”, skriver Ritzau. Den amerikanske kvinde døde angiveligt i nærheden af en skovhytte i Merishausen nær grænsen mod Tyskland.

Nu har politiet påbegyndt efterforskningen af sagen, blandt andet for at finde ud af, om de anholdte har medvirket til kvindens selvmord eller har opfordret til det. En af de anholdte er en fotograf fra den hollandske avis de Volkskrant. Denne havde, ifølge avisen, ønsket at tage fotos af kapslen, mens den var i brug.

Selvmordskapslen

”Sarco” blev opfundet af den australske læge Philip Nitschke, der bor i Holland. Han har i årevis været forkæmper for retten til selvbestemt selvmord. Han arbejdede i gennem mange år med udviklingen af ​​den 3D-printede kapsel kaldet Sarco. Apparatet fungerer ved, at personen, som har et ønske om at dø, lægger sig ind i den lilla kapsel og lukker lågen. Herefter vil vedkommende blive stillet en række spørgsmål, fx om hvem han/hun er, og om vedkommende er klar over, hvad der sker, når de trykker på knappen.

Når der bliver trykket på knappen, falder iltniveauet til 0,05 procent på under 30 sekunder, har Florian Willet forklaret. Selvom Schweiz er et af de få lande, hvor assisteret selvmord er tilladt, er der også mange krav, der skal overholdes, forklarer professor i sundhedsret Martin Buijsen fra Erasmus Universitet ifølge NOS.nl. Den schweiziske sundhedsminister, Elisabeth Baume-Schneider, har udtalt, at ”Sarco” ikke overholder loven. Allerede i august vurderede Supervisor Swissmedic, at kapslen ikke kan anerkendes som medicinsk udstyr. Men den lovgivning, der skal gælde for kapslen, er endnu ikke fastlagt.