Radio mission i Afrika

Udfordringen har siden 2007 støttet kristne i Afrika med at oprette og drive radiostationer. Kortet herover viser nogle af de radiostationer, som Udfordringen har medvirket til at oprette.

 

Historien bag radioarbejdet
Henri Nissen – i bilen ude i floden – beskrev med humor oplevelserne i Afrika i denne bog.

Arbejdet begyndte da journalist Henri Nissen fra 1996-99 var udsendt af Mission Afrika til Cameroun, hvor han var AV-direktør på den kristne radiostation Sawtu Linjiila (Evangeliets Stemme), der sendte på kortbølge til den fulanske stamme (ca. 50 mio. mennesker).

Henri opdagede, at de fleste afrikanere ikke længere lyttede til kortbølge. Han begyndte derfor at kontakte lokale radiostationer, der sendte på FM, og de fik nu også mulighed for at udsende programmerne.

Herefter fungerede Henri indtil 2006 som rejsende mediekonsulent i den fransktalende del af Afrika for Det Lutherske Verdensforbund. Da aftalen ophørte, fortsatte Henri på egen hånd med at støtte de kristne kontakter. Udfordringens bestyrelse besluttede herefter at tage ansvar for arbejdet og give Henri mulighed for at tage til Afrika hvert år for at styrke arbejdet, der ofte foregår i muslimsk-dominerede områder. Udfordringen har siden givet “tiende” – godt og vel! – til arbejdet af overskuddet.

Radiostationer – der hjælper befolkningen

Gennem årene er det lykkedes at få oprettet mange kristne radiostationer, som de lokale driver. Radioerne sender mange oplysende udsendelser om landbrug, hygiejne, sundhed, AIDS, viden, familieliv – udover de forkyndende udsendelser.

Myndighederne er som regel glade for disse radioer, selv i muslimske områder sætter man pris på den kristne radio. Og i flere områder er det vores radioer, der har flest lyttere – også flere end statsradioen.

Der sendes ofte programmer på flere lokale sprog udover fransk. Udfordringen har været med til at oprette radiostationer følgende steder:

Frivillige medarbejdere på radiostationen i Garoua sammen med Henri Nissen.

Garoua – en storby i provinsen Nord i Cameroun. Radio Salaaman (fred) er fælleskirkelig. Den kører næsten 24 timer i døgnet. Sender, antenne, udstyr fra Danmark. Ønske: Radioen vil gerne have sin egen bygning, da man bor til leje hos en kirke. Fælleskirkelig.

Pala – en mellemstor by i Tchad. Radioen er knyttet til Den Lutherske Brødrekirke i Tchad. Radioen har ikke strøm fra et electricitets-net, men klarer sig med små generatorer. Sender, antenne, udstyr fra Danmark. Ønske: Solfangere og penge til drift.

Tcholire – den største by i Mayo Rey, et delvist selvstyrende område af Cameroun med egen konge. Radioen hedder “Liv og Udvikling”. Det er ude i bushen, så her findes ikke elektricitets-net. Derfor har Udfordringen i 2021 betalt for et solcelleanlæg til afløsning af dieselgeneratoren, som sluger mange penge. Sender og andet udstyr er betalt af Udfordringen. På grund af varmen sætter senderen ofte ud.

Maroua – Meskine: Maroua er provinshovedstaden i Extreme Nord i Cameroun. En muslimsk højborg, men med voksende kirker. Universitetsby. Udfordringen har støttet denne radio Sawtu Nguenndam radio i Meskine i udklanten af Maroua, hvor der også findes et kristent hospital, et par km fra centrum. Radioen har været nødt til at bygge eget hus, da man blev opsagt, hvor man havde bygget sendemast. Senderen sætter ofte ud på grund af varmen (ofte 45 grader), så man må nøjes med at sende med lav effekt. Betalt af Udfordringen, men drives af lokale.

Maroua – City. Den tidligere leder af radioen i Meskine og Tcholire har oprettet en ny radio i Marouas centrum. Radio Espoir (Håb) i Djarengol Kodek kvarteret i storbyen Maroua. Udfordringen har støttet med en sender, antenne, sendekabelæ og et mindre beløb.

Radioudsendelserne fra Kousserie når de alleryderste af Cameroun ved Tchad søen, hvor en stor del taler arabisk.

Kousserie – Her er en stor koncentration af islamister (terrorgruppen Boko Haram). Vi producerer programmer i et primitivt studie og får dem udsendt via statens regionale radio. To tidligere muslimer leder radioen med livet som indsats for at nå deres landsmænd med evangeliet og med sociale nyheder. De er blevet truet på livet. På grund af de få kristne i dette område og risikoen, betales der løn til de ansatte fra Udfordringen. Programmer på arabisk. Ønske: Penge nok i gaver til lønninger og drift.

Vi arbejder nu sammen med en gruppe om også at oprette en selvstændig kristen radio i Kousseri.

Touboro – stor grænseby i Mayo Rey området i nærheden Den Centralafrikanske Republik og Tchad. Udfordringen holdt sammen med Gospel Outreach en kampagne i Touboro i 2018, hvor over 2.000 tog imod Jesus Kristus. En FM-radiostation “Fraternité” (Broderskab / Fællesskab) er nu oprettet.

Ndjamena – hovedstaden i Tchad. Udfordringen har sponseret en radiosender til en kommerciel radio, som også udsender kristne programmer.

Bibemi – er en mindre by og kommune ca. 40 km vest for provinshovedstaden Garoua i Grand Nord Provinsen. Radioen hedder Bonne Semence, hvilket er fransk og betyder den gode såsæd. Udfordringen har støttet med en radiosender. Radioen i Bibemi rækker ind over grænsen til Tchad og når mange på den anden side af grænsen øst for Pala.

”Den Gode Hyrdes Fællesskab” – Association le Bon Berger du Sinai Soto, Dourbali, Tchad. Udfordrinmgen har foræret en mindre radiosender til en gruppe kristne nomader, som ledes af pastor Moussa. Nogle er delvist fastboende i Sinai Soto, ca. 100 km sydøst for hovedstaden Ndjamena i Tchad. Se evt. artiklen herunder.

Moussa har ledt 700 muslimske nomader til Jesus

N’gaoundere – Provinshovedstaden i Adamaoua provinsen i Cameroun. Udfordringen har støttet den store Radio Sawtu Linjiila med en sender m.m. Desuden med seminar.

Radiostationen Sawtu Liniila er 50 år og oprettet af lutherske missionærer og kirker, men Udfordringen har doneret flere FM-sendere m.m. og har undervist medarbejderne. Radioen støttes af Det Lutherske Verdensforbund m.fl. Der sendes kortbølge til fulanerne og fulansk-talende. FM på flere lokale sprog. Ønske: Mere kontakt med Udfordringen om teknik og undervisning. Genopretning af studie efter at det er blevet “plyndret” af en direktør, som nu er forflyttet. Medarbejderne har heller ikke fået løn i op til 17 måneder…!

Henri Nissen sammen med lederen af Radio Bonne Nouvelle i Ngaoundere.

Vi samarbejder også med to andre kristne radioer i N’gaoundere:
Radio Bonne Nouvelle (Gode nyheder) som er oprettet af en camerounsk professionel tennisspiller, og
Radio La Distinction (Forskellen – at skelne), som deltager i vores kurser. Sidstnævnte sender også tv på kabelnet og internet. Radioen er opbygget af en camerounsk professor på universitetet, dr. Moussa Iya og hans hustru. Sammen med radioen/TV driver La Distinction også en kirke med 500 medlemmer, en skole og et sundhedscenter. Altsammen uden støtte udefra.

Grundlæggerne af Radio La Distinction, Moussa Iya og Rachel, sammen med Udfordringens Henri Nissen.

Banyo – en vigtig by i det sydlige Adamaoua, Cameroun, nær på grænsen til Nigeria. Radioen hedder Sawtu Jamjamanu (Gode nyheders radio). Der foregår en borgerkrig i området mellem fastboende kristne / animister og fulani-kvægnomader, som er muslimer. Terrorbevægelsen Boko Haram (der svarer til islamisk Stat) er aktiv i området. Radioen blev på et tidspunkt lukket i tre måneder af militæret, fordi en muslimsk lytter ringede ind og råbte “Hellig Krig” (mod de vantro, dvs. de kristne.) Radioen er oprettet af den lokale (sydstats-) baptistkirke, men har ønsket kontakt med vores netværk af radioer og har deltaget i seminarer. Radioen forsøgte at gå over til solcelle energi, men blev ramt af et lyn og sat ud af kraft. Med hjælp fra os er de igen i luften.

Poli – er en uddannelsesby med et gymnasium i et fattigt bjergområde ca. 100 km syd for provinshovedstaden Garoua i Cameroun. Her har en topembedsmand oprettet Radio Mont Atlantika (opkaldt efter bjergkæden Atlantika). Da senderen i 2022 blev sat ud af spil i et halvt år, hjalp Udfordringen radioen igang igen med en 1000 watt sender, som bringer udsendelserne langt omkring fra den højtplacerede sender.

Den høje sendemast i Poli ligger også på et bjerg, og den er udstyret med fire dipoler, hvilket gør at programmerne kan høres i mere end 100 kms omkreds.

Kaele – mellemstor by i Extreme Nord provinsen, ca. 3-4 timerws kørsel fra Maroua, nær grænsen til Tchad. Byen rummer også et teologisk seminarium for Den Lutherske Brødrekirke. Radioen “Bon Berger” (den gode hyrde) er oprettet af en mundang-talende udbrydergruppe fra den lutherske kirke i Cameroun. Efter at kirkepræsidenten for hovedkirken EFLC er gået af (efter 25 år), er de fleste udbrydere vendt tilbage til den fælles kirke. Lederen af radioen deltager som regel på Udfordringen radio-seminar.

Maga – en by ved den kunstigt anlagte Lac Maga-sø i et tørkepræget område ca. 100 km øst for provinshovedstaden Maroua i L’Extreme Nord. Radio Labar er oprettet af Den Lutherske Brødrekirke (EFLC) med tilskud fra Mission Afrika. Lederen deltager altid i Udfordringens seminarer.

Tokomberé – en by mellem provinshovedstaden Maroua og Nationalparken Waza i det nordlige Cameroun. Radioen Semence de Vie (Livets Såsæd) er oprettet med hjælp af bibeloversættere til det lokale sprog. Udfordringen har medvirket til at skaffe en sender. Vi kan ikke besøge radioen for tiden pga. terrorisme fra islamister, men lederen af radioen deltager næsten altid i de seminarer, vi holder.

Mogodé – er en by tæt på grænsen til Nigeria. Byen ligger i et meget smukt bjergområde, som tidligere har tiltrukket mange turister, men nu er plaget af islamisk terrorisme. Radioen Flambeau des Montagnes (Bjergenes Fakkel) inviteres også til vores seminar.

 

Planlagte radioer:

Det er ofte en langvarig og kostbar proces at søge sendetilladelse. Udfordringen har også betalt for sendetilladelse i følgende byer, hvor der arbejdes på at oprette en radio:

Gore – grænseby i det sydlige Tchad. En gruppe har installeret en radiostation og fremstillet et antennetårn. De er meget involverede i dette nye projekt, som har stor lokal betydning. Udfordringen har skænket dem en sender og antenne.

Figuil – vi arbejder på at oprette en station i denne grænseby mellem Cameroun og Tchad. Titlen er: Radio Graine de vie de Figuil.

Kelo – vi arbejder på at oprette en station i Kelo, som ligger i det sydlige Tchad. Navnet er Radio de Kelo, Tchad. Radioen oprettes af en omvendt kriminel, som i taknemlighed arbejder på at redde gadebørn. Arbejdet sker i samarbejde med den lokale Assemblies of God-kirke.

Garoua-Boulai – vi har støttet en lokal kommuneradio med en sender i grænsebyen Garoua-Boulai mellem Cameroun og Den Centralafrikanske Republik. Navnet på radioen er: Radio Garoua-Boulai. Selv om det ikke er en kristen radio, udsender de nu også kristne programmer.

Saar – grænseby mellem Tchad og Centralafrika, center for olieudvinding. En gruppe har i nogen tid arbejdet på at oprette en kristen radio i denne sydlige grænseby mellem Tchad og Centralafrikas.

Douala. Her står lederen af Youth With A Mission, Jacob Zoubo, for at opbygge en kristen radio. Udfordringen har støttet med en sender, antenne og sendekabel til et 30 meter højt antennetårn.

Radioerne bringer ofte debatter og hørespil. Her et billede fra radiostudiet Sawtu Linjiila (Evangelisets Stemme) i Ngaoundere.

 

Andre steder, som vi er i kontakt med

Moudawa, syd for Maroua i provinsen Extreme Nord i Cameroun.

 

 

Film-mission med visning af Jesus-filmen, der nu er oversat til 2.000 sprog. Desuden viser vores filmevangelist andre bibelske eller kristne film, som passer ind i den afrikanske kultur.

Udfordringen støtter et team af film-missionærer, som rejser rundt og viser Jesus-filmen og andre bibelske film både i byerne og bushen, hvor de bruger generator til at lave strøm. Efter forestillingerne, som samler mange mennesker, inviterer teamet til at tage imod Jesus, og dagen efter samles man for at opbygge en menighed i landsbyen. Hvis der i forvejen findes en kirke, knytter man de nye kristne til denne kirke. Hundredvis beslutter sig for at tro på Jesus i forbindelse af disse forestillinger. Udfordringen har betalt for udstyr og hjælper indirekte medarbejderne, fx med tilskud til at dyrke en mark eller en symaskine til konen, så hun kan forsørge familien. Desuden støtter vi de missions-kampagner, som film-folkene meget jævnligt foretager i nye områder.

Vi hjælper de lokale med teknisk udstyr, men det er dem, der driver arbejdet. Og selv om de er fattige, giver de både arbejdskraft og gaver til arbejdet.
I 2023 har vi erstattet den larmende generator med en meget stor powerbank, som kan drive filmprojektoren, lydanlægget og det nødvendige lys i timevis. Desuden har vi sørget for et solcelle-panel, så powerbanken kan oplades, selv om der ikke er elektricitet hos film-missionæren.

Sådan kan DU være med

Det vigtigste, du kan gøre, er faktisk at bede for arbejdet. For det er gennem bøn, arbejdet er lykkedes og stadig får fremgang, trods utallige vanskeligheder.

Men der er også brug for støtte. Der er to muligheder:
Gennem Missionsfonden og gennem Gospel Outreach.

Støt gennem Missionsfonden

Vi har overvejet at oprette en støtteforening, men har i stedet valgt den enkle løsning at henvise til Missionsfonden, som har oprettet et projekt, som støtter Udfordringen.
Dvs. at man kan give gaver med skattefradrag via Missionsfondens projekt ’5984 Udfordringens Radio-mission i Afrika’ på konto nr. 9570 – 0006 139450. Eller MobilePay 81 558. Husk at nævne projektet, da Missionsfonden har flere tusind projekter. Husk navn, adresse og cpr-nummer, så Missionsfonden kan sørge for, at du får skattefradrag. Du kan i alt give op til 15.600 kr. pr. person årligt til velgørende foreninger. Men tak for hver en gave.

Gavebrev – Testamente?

Hos Missionsfonden kan du også oprette et gavebrev. Det er en kontrakt, hvor man forpligter sig til at give et fast årligt beløb eller en fast procentdel af sin indkomst – fx til Udfordringen. Her kan hver giver få fradrag for op til 15 pct. af sin indtægt.

Og du kan også testamentere en del af din arv til Udfordringens radiomission gennem Missionsfonden.

Støt gennem Gospel Outreach

Udfordringen har samarbejdet med Gospel Outreach om fem store evangelisations-kampagner i Cameroun og Tchad. Her har Per Hyldgaard været taler. Gospel Outreach tilbyder at formidle din gave til radioarbejdet, hvis du mærker din gave med “Radio” eller “Film”. Gaver til GO er også fradragsberettigede. Alt går ubeskåret til radioarbejdet i Afrika.

Brug denne konto i Spar Nord Bank: 9046-4573458449. – Eller MobilePay: 53 914 
Du kan også betale direkte med dit visakort. Husk at mærke din indbetaling med “Radio”. Klik her.

Som vores venner i Afrika siger: Nu kender du vores behov. Så må Gud vise dig, hvad du skal gøre med dine penge… 

 

Per Hyldgaard talte ved Gospel Outreach’s og Udfordringens fælles kampagne i Touboro 2018. Her markerer en blind eller svagtseende kvinde, at hun nu kan se og finde Pers næse.