Turistkonference i skyggen af selvmordsbombe

Selvmordsbombe i bus dræbte 8 og sårede 72 i Jerusalem på startdag for turistkonference med deltagere fra hele verdenDe 500 deltagere ved ‘Premierministerens Konference om Turisme til Israel’ vågnede brat ved lyden af sirener fra ambulancer i Jerusalem søndag morgen.

Turistminister Benyamin Elon og premierminister Ariel Sharon i et minuts stilhed for de efterladte efter dagens selvmordsattentat.

En selvmordsbomber havde sprængt sig selv og syv andre i luften i en bus midt i myldretiden. Over 60 blev rapporteret såret, og flere forbipasserende måtte hurtigt træde til med førstehjælp. Den såkaldte Al Aqsa Brigade påtog sig ansvaret for angrebet, der kastede lange skygger over turistkonferencen – hvor også Udfordringen var med.
Siden den palæstinensiske opstand, intifada’en, har Jerusalem været ramt af 20 selvmordsattentater. Ifølge politiets oplysninger er i alt 180 af byens borgere blevet dræbt og hele 1444 såret ved islamiske terroristers sporadiske selvmordsangreb i byen.

Kristne giver håb

Premierminister Ariel Sharon indledte konferencen søndag aften med et minuts stilhed for de efterladte. Derefter talte han bevæget til den store forsamling i Chagall Hall, ambassadører og hele 7 turistministre fra europæiske lande, men også jødiske støttegrupper og kristne rejsearrangører fra det meste af verden:
– Jeres tilstedeværelse giver os håb i en svær tid. De sidste 3 år har Israel mere end nogensinde fået skurkerollen i verdens medier. Men I kender et andet Israel. Millioner af mennesker læser og tror på deres bibel, og Israel vedbliver at være Bibelens land, sagde premierministeren.

1 mio. turister

Sammen med turistminister Benyamin Elon kunne han midt i sorgen glæde sig over 1 mio. turister til Israel i 2003. Det er en vækst på 23 pct. i forhold til året før. Med palæstinensernes opstand i 2001 faldt antallet af turister fra 2,7 mio. til 800.000 i 2002 – med katastrofale følger for den israelske økonomi.
– For hver dollar vi investerer i turisme, får vi 19,5 igen, kunne Elon fortælle. – Sidste år kom 1 million turister. Det var jer kristne, der gjorde dette mirakel, sagde han med henvisning til de mange kristne rejsearrangører fra Syd- og Nordamerika, Europa og Asien. En hel delegation fra Indonesien havde fundet vej til konferencen.
Elon regner med mellem 1,3 og 1,5 millioner turister i år, ”fuld fart på vej mod de 2 millioner”.

Bibelens vugge

Til gengæld for at støtte Israels økonomi får turisterne en enestående kulturel og religiøs oplevelse, som premierminister Ariel Sharon udtrykte det:
– Israel er Bibelens land. Det er det eneste sted i verden, hvor Bibelen fungerer som autentisk tur-guide. I vore hellige tekster står der: ”Jeg sætter vægtere på dine mure, Jerusalem”. I dag ser vi os selv som Jerusalems vægtere.
– Skal vi lade terrorismen sætte frygt i os, spurgte turistminister Benyamin Elon retorisk i sin tale. – Nej, selv om vi ser selvmordsaktioner som i dag, fortsætter det daglige liv i Israel, bl.a. takket være jer. Bed for Jerusalems fred. Med Guds hjælp vil det ske i vor tid. Vi vil finde de rigtige ledere og partnere at forhandle med.

Hedning talte også

Som eneste ”hedning”, dvs. ikke-jøde, talte pastor Jack Hayford på vegne af det kristne samfund verden over, der valfarter til Israel. Selv leder den legendariske pinsepræst fra Church on the Way i Californien et rejseselskab til Israel hvert år. Han har også investeret iaktier i landet, fortalte han:
– Jeg gør to ting her i dag, sagde han, jeg står, og jeg taler. Jeg står her som jeres ven, og jeg taler som hyrde. Som ven er jeg grebet af Guds formål med jeres land. Derfor studerer vi ikke blot jeres natur og de bibelske steder. Men vi fascineres af de bibelske profetier, som vi ser går i opfyldelse. Vi tror, at Messias er Yeshua (Jesus-red.). Det som gør vores tro forskellig, har givet os noget til fælles som jøder og kristne
– Jeg taler også til jer som hyrde. Her tager jeg flok efter flok med mig til Det hellige Land i forvisning om, at de rejser forvandlede tilbage. De har ikke blot set religiøse skatte, men det moderne Israels kamp, og vil aldrig glemme det. Og vi tror, at alle som velsigner Israel, vil blive velsignet, sluttede han.

Terrorister vil isolere Israel

Også fra det jødiske samfund kom – ikke overraskende – brændende taler til støtte for Israel, bl.a. fra Malcolm Hoenlein, viceformand for sammenslutningen af alle jødiske organisationer i verden:
– Terroristerne rammer turistmål med det formål at isolere Israel fra omverdenen. Derfor bør vi fylde gaderne med mennesker, som kan rejse hjem og tale Israels sag. Sandheden er vort bedste våben, sagde han. – Det handler ikke om det ene eller andet territorium. Det handler om Israels ret til at eksistere.


Artiklen fortsætter efter annoncen: