IAS hjælper psykisk handicappede børn

Dansk indskolingsprojekt øger livskvaliteten for psykisk handicappede i Somaliland. Efter et år kan en fjerdedel begå sig i det almindelige skolesystem.I Somaliland er psykisk handicappede børn en skam for familien. De gemmes ofte væk i de mørke hytter, nogle af dem fikseret med jernlænker. Men et indskolingsprojekt i hovedstaden Hargeisa under dansk ledelse får børnene frem i lyset.
411 somaliske børn har fået hjælp gennem International Aid Service’s arbejde gennem de sidste tre år: 271 drenge og 140 piger har lært at tale, spise selv, lege med andre børn og endda at udføre et fysisk stykke arbejde, og en fjerdedel af eleverne kan efter et år begynde i en almindelig skole.
– Ideen er at gøre børnene til en ligeværdig del af familien, udtaler Torben Madsen, direktør for IAS. -Vi ønsker at pode en forståelse for psykisk handicappede i det somaliske samfund.
Børnenes psykiske handicap skyldes hovedsagelig krigstraumer fra borgerkrigen. Jernlænkerne gør kun ondt værre og gør det svært at skelne mellem de psykiske lidelser, der er påført, og dem, der er medfødt, eller om der måske er tale om et udviklingshæmmet barn.
Opvokset i lænker har børnene ikke lært de mest basale færdigheder. Mange kan ikke tale, kan ikke spise selv og slet ikke forholde sig til deres jævnaldrende. Børn på 7-8 år opfører sig som småbørn på to.
-and