Britisk kors på tysk kirke

60 år efter dens ødelæggelse under Anden Verdenskrig blev genopbygningen af en af Tysklands mest berømte kirker fuldført i sidste uge.Som et symbol på forsoningen mellem Storbritannien og Tyskland blev Frauenkirche i Dresden forsynet med en britisk designet kuppel. En kran placerede kuplen med guldkors på toppen af den 78 meter høje rokoko-katedral.
Den oprindelige bygning fra 1700-tallet blev ødelagt af de allieredes bombning af Dresden d. 15. februar 1945. Under kommunismen blev ruinen bevaret som et symbol på krigen og fascismen, men efter genforeningen af Tyskland begyndte genopbygningen i 1994.
Kuplen og korset er lavet af Alan Smith fra London, hvis far var med til at bombe Dresden i 1945.
– Min far plejede at fortælle mig om rædslerne og lidelserne i Dresden. Han ønskede ikke, det skulle blive glemt. Med arbejdet på korset er jeg kommet tættere på min far, og det er min måde at sige farvel til ham på og opfylde hans ønske“, sagde Alan Smith, der deltog sammen med sin 80-årige mor i festlighederne omkring færdiggørelsen. Angrebet i 1945 dræbte ca. 35.000 og lagde 80 pct. af byen i ruiner.
Restaureringen af kirkens indre forventes færdigt i slutningen af 2005. Genopbygningen er hovedsagelig betalt af private penge, hvoraf en stor del kommer fra Storbritannien.
-and