Lad os spise sammen

Flere end 160 kirker inviterer danskerne til at diskutere kristendom over en middag onsdag 8. septemberDanmarkshistoriens største middagsselskab – det er, hvad 166 fri- og folkekirker landet over dækker op til onsdag 8. september.

Bess Serner-Pedersen koordinerer den danske kampagne

Under overskriften „Danmark til middag“ inviterer kirkerne alle til aftensmad og et møde med præster og andre aktive kirke-medlemmer.
Hvis tendensen fra et lignende arrangement i Norge holder, vil hele 8000 mennesker – i gennemsnit 50 hvert sted – slippe for besværet med madlavning og opvask den dag.

Ikke bare prædike

– Ud over den gratis middag vil vi gerne give danskerne en chance for at møde nogle kristne, der åbent siger, at de tror på Gud og Jesus som personer, der virkelig eksisterer, uafhængigt af vore egne tanker og forestillinger om Gud, siger Bess Serner-Pedersen, der er koordinator for „Danmark til middag“-kampagnen.
Bess Serner-Pedersen understreger, at det ikke er tanken, at de forskellige præster skal prædike for middagsgæsterne.
Kampagnen lægger op til en åben og fri debat.
– Det gør bestemt ikke noget, hvis også præsterne og de andre aktive får deres horisont udvidet dén aften. Danskernes tro har mange former, og vi kirkefolk har såmænd kun godt af at blive konfronteret med andres opfattelser, siger Bess Serner-Pedersen.

Mange forskellige
kirker er med

De 160 kirker, der har tilmeldt sig „Danmark til middag“, spænder fra enkelte katolske menigheder over folkekirker til frikirker som Frelsens Hær og pinsekirken.
Mange af kirkerne tilbyder såkaldte „Alpha-kurser“, hvor voksne over 10 aftener kan høre om og diskutere kristendommens grundlæggende indhold. Det er Alpha Danmark, der har tilrettelagt „Danmark til middag“.
– Men jeg vil gerne understrege, at middagen d. 8. september er et helt enkeltstående tilbud. Man kan sagtens spise gratis aftensmad, få en god snak og en kop kaffe og gå mæt hjem – uden at skulle deltage i noget som helst bagefter, siger Bess Serner-Pedersen. På den anden side lægger hun heller ikke skjul på, at hun og de andre aktive i ”Danmark til middag” håber, at middagen giver deltagerne lyst til at være med på efterårets Alpha-kursus i de lokale kirker rundt om.

Engelsk idé

”Danmark til middag” – ideen stammer fra England og har også været kopieret i Norge, hvor de 360 kirker og 3600 frivillige værter, der var med, på en aften sammen bespiste hele 20.000 gæster. Den danske koordinator, Bess Serner-Pedersen, håber, at succesen bliver lige så stor herhjemme

Bus-skiltning

Invitationen til „Danmark til middag“ vil bl.a. ske gennem reklameskilte ved busstoppe-steder, bushængerskilte i HT-området, annoncer i aviserne og lokalt vil de forskellige deltagende kirker annoncerer med plakater og indslag i lokalaviserne og meget andet.
Alle de deltagende kirker kan ses på en oversigt på
www.danmarktilmiddag.dk


Artiklen fortsætter efter annoncen:Hvad siger kirkelederne om Alpha-kurset?

Biskop Karsten Nissen, Viborg:

„Vi har i Danmark i mange år delt livet op i to rum: arbejdet i hverdagen og kirken om søndagen. I dag ser vi, at det er nødvendigt at få blandet disse to rum sammen. Det er det, som Alphakurset kan, idet det lægger vægt på at få Gud bragt ind i hverdagen hos den enkelte. Jeg anbefaler kurset varmt.“

Kaj Bollmann, generalsekretær i Kirkefondet:


Artiklen fortsætter efter annoncen:„Der er stort behov for nye former for kirkelig voksenundervisning i Danmark. En form som Alpha-kurserne, hvor der er sammenhæng mellem undervisning, samvær og oplevelse, og hvor der ikke kræves de store forudsætninger af deltagerne, kunne være en tiltrængt fornyelse i mange menigheder.“

Jarle Tangstad, præst i Pinsekirken i København:

„Med Alpha kan man slå to fluer i et smæk“. 1. Det er et suverænt kursus, hvor indhold, rammer og oplæg hænger gennemtænkt sammen. Det giver den kirkefremmede en chance for at finde ud af sin tro og for at finde en sammenhæng at udtrykke den i. 2. Et Alpha-kursus er suverænt for menigheden til at genopdage, hvordan vi betjener verden rundt om os, og hvordan vi vokser og udvikler os sammen med dem, uden at det er på vore betingelser.“

Morten Munch, landsleder for Dansk Oase:


Artiklen fortsætter efter annoncen:„Alpha henvender sig til det hele menneske; tanke, vilje og følelse. Det er en styrke ved Alpha, at der gives rum for åndelige erfaring. Kurset er ikke oplevelsesorienteret, men integrerer kristen erfaring som en naturlig del af det kristne liv.“