Betalingsaborter til udenlandske kvinder kommer op i Folketinget

Kritik fra flere sider af danske fertilitetslæger, der sælger abort til polske og færøske kvinder Sundhedsordfører i Kristendemokraterne, Tove Videbæk, rejser den kontroversielle sag om betalingsaborter til udenlandske kvinder i Folketinget.

MF Tove Videbæk (KD) rejser sagen om betalingsabort over for sundhedsminister Lars Løkke Rasmussen (V)

Flere fertilitetslæger på privatklinikker herhjemme vil benytte forbuddet mod abort i Polen og Færøerne som en ekstra indtægtkilde.
– Det er usmageligt, at danske privathospitaler spekulerer i at lave profit på denne måde. Det er udtryk for mangel på respekt for andre landes lovgivning, når hospitalerne sender ’agenter’ til udlandet, som skal gøre kvinder uden for Danmark opmærksomme på muligheden.
– Én ting er, at det er muligt at få foretaget en abort i Danmark, men at udbrede muligheden på tværs af Danmarks grænser, det er etisk betændt, mener Tove Videbæk, der har bedt indenrigs- og sundhedsminister Lars Løkke Rasmussen (V) om at kommentere de danske privatklinikkers fremgangsmåde.

Polen og Færøerne

Såkaldte agenter fra danske private fertilitetsklinikker og privathospitaler er på charmeoffensiv hos polske praktiserende læger.
Hidtil har det kun været det offentlige sygehusvæsen, der måtte udføre provokerede aborter i Danmark. Men pr. 1. juli er den danske lovgivning udvidet til også at omfatte privatklinikker.
– Det er et følsomt emne, men vi forsøger meget, meget diskret at gøre opmærksom på vores tilbud i Polen og på Færøerne, hvor aborter begge steder er forbudt, udtaler direktør Vinni Breuning for Privathospitalet Hamlet til Kristeligt Dagblad.
På Dansk Fertilitetsklinik udføres den første betalingsabort i denne uge, oplyser Kristeligt Dagblad også.

Demonstrationer imod

Abortmodstanderforening-en „Retten til Liv“ overvejer at arrangere demonstrationer foran de privathospitaler, der tilbyder abort mod betaling, siger foreningens landssekretær læge Kerstin Hoffmann til Udfordringen.
Den polske ambassade i København ser også kritisk på tingene.
– Det er klart, at vi ser med alvor på sagen og er kritiske, da abort er forbudt i Polen, siger pressesekretæren fra den polske ambassade.