Børn fik smag for middelalderen

Året er 1397. I middelalderbyen Kalmar er kræmmerne på den bugnende markedsplads travlt optaget af at forberede festlighederne i anledning af en højtidelig kroningsceremoni. Det er nemlig tid til, at dronning Margrethe den Førstes fostersøn Erik af Pommern skal krones til konge over Danmark, Norge og Sverige.
Alt dette foregik d. 26. august – hvor Østerbyskolen i Vejen fejrede 40 års jubilæum.
Elever og lærere har hele ugen arbejdet intenst for at få boder og kulisser stillet op. Ægte middelalderstemning breder sig med røgen fra den gamle smedie. Omkring de forskellige boder er børnene i gang med at brænde keramik, male ikoner, lave spyd, buer og pile, og munkene er i gang med at messe gregorianske melodier. Og øve sig i at se sørgmodige ud, mens de går gennem markedspladsen med „pestkærren“. I middelalderen havde alle nogen i familien, der var døde af pest.

Kroningsceremoni

Over 1000 forældre smagte på kød fra de helstegte pattegrise. Alkoholfri mjød serveredes i særligt håndlavede middelalderkrus. Og kl.18 begyndte kroningsceremonien, hvor dronning Margrethe I og hendes fostersøn Erik af Pommern ankom til markedspladsen i Kalmar med deres hoffolk og riddere.
Efter kroningsceremonien var der ridderslagning og derefter fest på markedspladsen, hvor de mange fristelser ventede, herunder de gratis glæder, da gøglerne, skjaldene og ridderne slog sig løs. Og har man købt, spist og drukket for meget, sælger munkene villigt aflad for ens synder.