Muren/hegnet skaber ulykke

For mig er det klart, at de palæstinensiske selvmordsbomber er modbydelige. Derfor er det nok rigtigt, når Israels regering gør gældende, at muren/hegnet er det bedste middel til at beskytte det israelske folk mod selvmordsbomberne. Men ulykkeligvis skaber muren/hegnet en katastrofal menneskelig tragedie for tusinder af palæstinensere. Disse palæstinensere bliver ikke slået ihjel. Men deres livsgrundlag ødelægges – sprænges i stumper og stykker! Deres marker gennemskæres af muren/hegnet. Vejen til/fra børnenes skoler spærres. Mennesker på én side af en gade kan ikke længere drive deres forretninger på den anden side af gaden. Adgangsvejene til/fra de mange jødiske bosættelser skaber andre forhindringer, så palæstinenserne finder sig indespærret. Faktisk lader det til, at Israel med muren/hegnet opdeler Vestbredden så 1) ’grænsen’ mellem Vestbredden og Israel flyttes, så mange km2 annekteres til israelsk brugsland. 2) Vestbredden bliver opdelt i enklaver, som i uhyggelig grad minder om de sydafrikanske ’bantustan-områder’, der gjorde apartheid-politikken til en umenneskelig byrde for de sorte sydafrikanere.
Israel har mange problemer. Men palæstinenserne har også problemer, og muren/hegnet skaber en uhyggelig menneskelig tragedie for tusinder af palæstinensiske familier.
Derfor er vi nogle stykker, der synes, at det var godt, at der blev protesteret mod muren/hegnet ved en festival, hvor mange mennesker kunne påvirkes til at se den menneskelige tragedie, som er og bliver det ’resultat’, som muren/hegnet skaber for tusindvis af mennesker.
(Forkortet, red.)

Leif Munksgaard
Dyssevænget 1
5330 Munkebo