Du må ikke lyve

– nogle gange kan man blive lidt for selvfed…Jeg mødte en ærlig mand i biografen. Han hed Che Guevarra. For et stykke tid siden så jeg filmen Motorcykeldagbog, som handler om en ung Che, der kører Sydamerika tynd på en gammel motorcykel. Sammen med en ven, møder Che mange mennesker og bor på et tidspunkt hos en hjertelig gammel læge. Lægen har skrevet et manuskript til en bog, som han gerne vil have de to venner til at læse igennem.
Da Che og hans ven tager afsked med lægen for at rejse videre, spørger lægen til deres mening om bogen. Vennen roser bogen i høje toner, mens Che ikke siger noget.
Lægen spørger Che om hans mening, og stilfærdigt siger Che, at bogen er dårligt skrevet, og at lægen burde holde sig til det, han kunne finde ud af.
Et øjeblik ser lægen chokeret på ham, men siger så:
„Du er den eneste, der har været ærlig. Den eneste!“

Gennem hele filmen får Che flere gange rodet sig selv og vennen ud i ballade, fordi han ikke vil lyve. Alligevel ender det godt, og man sidder tilbage med en respekt for hans ærlighed og idealisme. Det hører også med til historien, at Che flere år senere blev oprørsleder på Cuba.

Selvfede succeshistorier

Da jeg gik ud af biografen, bestemte jeg mig også til at være mere ærlig. Jeg lyver ikke, men det falder mig heller ikke altid ind at sige, hvad jeg for eksempel er dårlig til. For det meste siger jeg bare det gode. Det er sikkert meget naturligt, men det mærkelige er, at min svaghed ofte kan blive min styrke. Hvis jeg vel at mærke tør fortælle om den.
Engang fortalte én mig, at det er nemmere at følge efter nogen, der ikke er perfekt. Hvis man skal sige noget foran mange mennesker, er det nemmere at gøre det efter én, der taber papirene eller er nervøs. Det svære er hvis man skal sige noget efter én, som har gjort det perfekt.
Jeg vil gerne opretholde mit gode image. (Hvem vil ikke det!?) Men det kræver langt mere mod at være ærlig om sine svagheder. Så nu siger jeg til mig selv, at jeg skal huske at sige noget dårligt, når jeg fortæller selvfede succeshistorier om mig selv. Det er befriende for både mig selv og andre. Så er jeg nemlig også et menneske. Det er nemmere at have respekt for et menneske, som klarer sig på trods af sin svaghed, end én, der ikke har problemer og derfor klarer sig strålende.
Du må ikke lyve og husk at være ærlig.