Kongeørnen og ægrøverne

En af de første bøger, jeg som barn lånte på biblioteket, handlede om en kongeørn, en ægrøver og en dreng, der opklarede røveriet. Den fangede mig meget, og jeg har som voksen ofte forsøgt at finde den igen, fordi jeg havde lyst til at læse den med en voksens briller. Men det er ikke lykkedes.
Nu har Bodil Sangill skrevet en ny børnekrimi over det samme tema. Kongeørnen har været udryddet i Danmark i mange år, men begyndte at yngle her igen i 1999 og nu har vi mindst to ynglende par. Det er lidt af en sensation, at kongeørnen igen ruger i Danmark og mon ikke, der også i dag kan være ægrøvere, der forsøger at tage æggene? I hvert fald har Bodil Sangill fået en spændende børnebog ud af temaet.
Vi følger igen Rolf og Rikke fra Rolf og Rikke og skyggerne ved søen, som udkom for to år siden. Teksten er meget enkel og varm. Historien udspiller sig op til påske, hvor børnene er på påskeferie hos farmor og farfar, og her er de med til at skulle beskytte ørnereden. Spændingsmomentet vil være drivkraften for de fleste børn, men undervejs lærer de noget om ornitologi og oologi (læren om æg). Samtidig fortæller bogen noget om værdien af et dagligt Gudsforhold.
Bogen er illustreret af Villy Jakobsen med nogle muntre tegninger, der ind imellem virker lidt for muntre i forhold til bogens tema. Tekst og tegninger står dårligt til hinanden.
Bogen henvender sig til børn i 2.-4. klasse, og den skal sikkert nok finde sit publikum, men vi er altså henne i trivigenren, hvor børn kan mere, end de kan. Vor tid har også sine Jan- og Puk-bøger.

Bodil Sangill:
Rolf og Rikke og koden på kortet
144 sider • 119 kr. • Lohse