Bøger har man da i mobilen

Bøgenes tid er slet ikke forbi, mener forlagschef Asbjørn Kvalbein fra Lunde Forlag. Men det 100 år gamle forlag ligger alligevel ikke på den lade side,når det gælder eksperimenter med bøger i nye formater.

Lunde Forlag eksperimenterer med lydbøger, som kan afspilles på mobiltelefoner, oplyser forlagschef Asbjørn Kvallbein

– For tiden har vi et projekt i gang sammen med Kristent Arbeid Blant Blinde og svagtsynede (KABB) om lydbogsproduktion. Det nye lydformat, Daisy, gør, at en hel bog kan være på en enkelt cd og laves om til mp3-filer, hvis man ønsker dette, forklarer Kvalbein.
Følger man lidt med i den digitale utvikling, vil man sandsynligvis vide, at lyd og musik i mp3-formatet kan afspilles i apparater, som er på størrelse med en tændstikæske. Eller i nyere mobiltelefoner.
– Med sådan en mobil kan jeg lytte til bøger, når jeg vil, og hvor jeg vil, forklarer forlagschefen, og viser sin egen mobiltelefon af nyere dato frem. På forlagets hjemmeside ligger i øvrigt en prøve på en mp3-bog.

100 år med samme vægt

I den kommende weekend fejrer Lunde Forlag sit hundredeårs jubilæum, hvor blandt andre kulturminister Valgerd Svarstad Haugland vil være en af gæsterne, og hvor vinderen af forlagets store romankonkurrence bliver offentliggjort.
Det var Andreas Olsen Lunde, som den 7. februar 1905 grundlagde Lunde Forlag. Kvalbein er sikker på, at grundlæggeren ville kunne genkende sine egne værdier i nutidens Lunde Forlag.
– Vi har altid lagt meget vægt på, at det meste af det, vi udgiver, skal være forkyndende, kristen litteratur. Men de senere år har vi også åbnet op for mere almenkulturelle udgivelser som for eksempel pragtbøger, siger Kvalbein.

Bogen overlever

På trods af moderne teknologi er der ingenting, som kan udkonkurrere bogen, sådan som den fremstår med et vist antal sider hæftet sammen med et omslag, mener Kvalbein.
– Den digitale udvikling er spændende. Fremtidens bog kan du hente ned fra internettet som en lydbog. Men den gode, gamle bog vil fortsat være vores vigtigste medium. Den er langtidsholdbar, og man kan vende tilbage til den år efter år, erklærer Asbjørn Kvallbein.

Af Helge J. Stautland, KPK