Livsvisdom i dejlig bog om børn og døden

To svenske sygehuspræster skriver med visdom om, hvordan børn kan møde og forholde sig til livets mørke sider
Den ser ikke ud af meget: Den er tynd (ca. 50 sider) og har et omslag holdt i triste gråblå farvetoner. Men hvilken bog!
Barnet i mødet med livets mørke sider er først og fremmest kendetegnet ved at være meget vís. Bogen er skrevet af de to svenske sygehuspræster, Lars Björklund (har tidl. på dansk fået udgivet bogen Guds begrænsning) og Bernt Eriksson.
De tager alle de store spørgsmål op i forhold til børn, fx hvorfor skal vi leve, når vi skal dø? Et spørgsmål, man også kunne vende om: Hvorfor skal vi dø, når – eller hvis (?) – vi vil leve? Måske de mest centrale spørgsmål overhovedet. Det er i alle fald spørgsmål, der rører ved kernen i tilværelsen, den livsgnist, Gud har nedlagt i os, og som afføder håb om noget mere.
Det kommer de to præster ind på, men først efter i afsnittet om dødens mysterium at have skrevet flg. „sludder“:
„Ind imellem forsøger vi at trøste barnet ved at snakke om, hvor dejligt der er i himlen. En sådan trøst handler mere om vores egen angst.“
Vel, måske handler det også om angst, men det handler i høj grad mere om tro, så rigtigere er det, når de i kapitlet om håbets forudsætninger skriver om troen: at den „kan være modvægt til livets mørke sider“ og „skabe håb, tillid, tryghed, følelse af mening og helhed, tilhørsforhold og livsmod“.
Bogen er krydret med små casestories om børns møder med ondskab og død og om, hvordan de tackler sorg. Men det, der gør den til noget helt særligt, er dens enkle, jordnære livsvisdom.
En rigtig dejlig bog.
NJV

Lars Björklund
og Bernt Eriksson:
Barnet i mødet med livets mørke sider
52 sider • 78 kr
Unitas