Hans rejsekammerat – hans skytsengel

H.C. Andersen fejres af Bibelselskabet med en bog med og om eventyret Reisekammeraten – et eventyr om den skytsengel, en rejsende på livets vej harEr vi alene på livets rejse, eller har vi en skytsengel, der hjælper os på vej? Måske var det det spørgsmål, H.C. Andersen forsøgte at besvare, da han skrev sit eventyr Reisekammeraten.
Historien om den stakkels Johannes, der frikøber en død mand, er en historie om dæmoni og forløsning. Den frikøbte afdøde mand bliver Johannes’ rejsekammerat – „skytsengel“ -, og da Johannes forelsker sig i en ond, „besat“ prinsesse, følger skytsenglen efter prinsessen ind i dæmoniens verden for at hjælpe Johannes med at forløse hende.
Historien i Reisekammera-ten menes inspireret af en af de bøger, som findes i nogle bibel-udgaver, nemlig dem, der også har de apokryfiske bøger med. Det drejer sig om Tobits Bog, som Hans Christian godt kan have hørt, når der blev læst højt fra „Bibelbogen“. Der er dog en væsentlig forskel på „rejsekammera-tens“ identitet i de to historier: I H.C. Andersens eventyr er han jo en slags „genganger“, i apokryfen er han ingen ringere end ærkeenglen Rafael.
Men lighederne mellem de to historier er så baggrunden for, at de er udgivet sammen af Bibelselskabet. Illustrationerne til bogen er – nok så „H.C.Andersen’sk“ – papirklip begået af Sonia Brandes. If. et interview med hende i Fyens Stiftstidende blev papirklippene til, fordi man i Nordtyskland ønskede en vandreudstilling i anledning af H.C. Andersens 200 års fødselsdag. Sonia Brandes blev spurgt, og hun foreslog da papirklip over Reisekammeraten og Tobits Bog.
For at få det hele kædet sammen har Bibelselskabet bedt Carsten Bach-Nielsen, der var medredaktør på bogen Andersen & Gud, om at skrive et forord. Heri fortæller han bl.a. om det særegne ved og om det kristne indhold i H.C. Andersens eventyr.
Bibelselskabet har således fejret „the best“ med en ganske flot bogudgivelse.

H.C. Andersen og skytsenglen
Med papirklip af Sonia Brandes og forord af
Carsten Bach-Nielsen
112 sider
199 kr.
Det Danske Bibelselskab