Paven lærte os at takle lidelse

Med sit eksempel har Paven vist os, hvordan man kan takle lidelse – og nu også død, siger evangelisten Billy GrahamI fredags deltog evangelisten Billy Graham i den amerikanske tv-station CNN’s talkshow med værten Larry King. Graham mener, at pave Johannes Paul II var den mest betydelige fortaler for moral og fred i de seneste 100 år.

Som at have mistet et medlem af familien, siger Billy Graham om Pavens død

Billy Graham har ved flere lejligheder mødt Paven i Vatikanet og har gennem årene skrevet sammen med ham adskillige gange.
– Og i aften har jeg en mærkelig fornemmelse af tab, sagde Graham til Larry King.
– Jeg føler det næsten, som om et familiemedlem er gået bort. Jeg holdt meget af ham og har haft muligheden for at diskutere mange forskellige ting med ham.
Larry King spurgte Billy Graham:
– Er det sandt, at han på et tidspunkt sagde til dig: „Vi er brødre“?
– Det er korrekt. Det gjorde han. Han holdt min hånd, da jeg mødte ham for første gang i 1981. Den selv samme dag, som han blev ophøjet til pave, prædikede jeg i hans katedral i Krakow, og dagens tv-billeder fra Krakow bringer minderne tilbage.
– Paven var en evangelist. Han rejste rundt over hele verden med sit kristne budskab, og i aften ser vi hjertesukket fra den verden, som han berørte. Og jeg tror, at han berørte stort set alle i hele verden, sagde Graham videre.

En lidende pave

Billy Graham vurderer, at Pavens polske opvækst har været med til at gøre ham unik.
– Hans ekstaordinære gaver, hans stærke, katolske tro og hans erfaringer med menneskelig tyranni og lidelse i hjemlandet Polen har formet ham, og han var respekteret af mænd og kvinder fra enhver tænkelig baggrund ud over hele jorden.
– Han var et af den slags sjældne mennesker, hvis arv vil bestå lang tid efter hans egen bortgang, siger Graham.
– Noget af det, som var specielt ved Paven, var, at han var en lidende pave. Han led mere, end man nogensinde kan forestille sig. Hans mor døde, da han var barn, og han har været udsat for et forfærdeligt attentatforsøg. Gennem alt dette, har han lært os, hvordan man kan takle lidelse – og i de senere dage tror jeg, han har lært os, hvordan man kan takle døden.

Fokus på korset

– Jeg er ikke det mindste i tvivl om, at kardinal Wojtyla er hos Gud nu. Han er hos Herren, fordi han var en troende. Han troede på korset. Korset var i fokus gennem hele hans tjeneste. Ligegyldigt om du talte med ham om personlige emner eller etiske spørgsmål, så følte han, at korset var svaret på alle vores problemer; korset og opstandelsen.
– Han var overbevist om, at de komplekse problemer, som verden dagligt må se i øjenene, i sidste ende er moralske og åndelige i deres natur, og at kun Kristus kan sætte os fri fra syndens, grådighedens og voldens lænker. Jo, Paven var en stærk troende, konkluderer Graham.
Billy Graham blev allerede for seks-syv måneder siden forudinviteret til Pavens begravelse, men han er for fysisk svag til den lange rejse. I stedet bliver den verdenskendte evangelist ved begravelsen repræsenteret af sin datter, Anne Lotz.
Ved indsættelsen af den nye pave bliver Grahamfamilien repræsenteret ved Billy Grahams søn, Franklin Graham.