Hemmeligt politi tjekker kirkers aktiviteter

USBEKISTAN: De kristne i Usbekistan er bekymrede for, at myndighederne fremover vil fare hårdt frem mod religiøse grupper. Grunden til bekymringen skal findes hos de usbekiske myndigheders meget hårde fremfærd mod sidste måneds oprør i byen Andijan i Ferghanadalen, hvor hundreder blev dræbt af regeringstroppernes skud. Oprøret skyldtes en retssag mod en række mænd, som var under anklage for islamisk fundamentalisme.
– Religiøse organisationer blev umiddelbart mistænkeliggjort efter det folkelige oprør i Ferghanadalen. I byer over hele landet oplever kirker, at lokale myndigheder og hemmeligt politi kommer på inspektion og tjekker, om kirkerne har papirerne i orden, siger protestantiske kristne i Usbekistans hovedstad Tashkent til nyhedsbureauet Forum 18.
Den amerikanske trosfrihedskommission anbefaler nu de amerikanske myndigheder, at Usbekistan placeres i kategorien af lande, som kræver et særligt fokus. Hvis det sker, kan Usbekistan se sig omgivet af lande som Iran, Kina, Nordkorea, Sudan og Burma.
– jel