Kristent tv skal forvandle Tyrkiet

Samtidig med at der åbnes op for kristent tv, er der rapporter om stigende offentlig modstand mod kristne aktiviteter i TyrkietTYRKIET: De kristne i Tyrkiet har oplevet mange års tilbagegang. Kristent Medie Netværk håber, at det nye kristne tv-projekt kan være med til at vende udviklingen.
Kristent Medie Netværk er sammen med KKR/TV engageret i projektet, der fra oktober skal sende kristent tv til Tyrkiet. Man regner med, at kun 0,2 procent af landets 72 millioner indbyggere er kristne. For 100 år siden var der 22 procent kristne i Tyrkiet.
– Kun evigheden kan fremvise, hvilken betydning det vil få. Personligt tror jeg på et kraftigt gennembrud for evangeliet i dette land, siger Tore Pansell, tv-direktør på KKR/TV.

Regeringen vækker til had

De kristne tv-programmer vil være en tiltrængt håndsrækning til de evangeliske kristne i Tyrkiet. Nye rapporter fra Tyrkiet understreger, at det er svært at drive kristent arbejde i landet.
Åbne Døre oplyser, at der i de seneste seks måneder har været angreb mod protestantiske kirker i seks tyrkiske byer. Tyrkiske kristne giver blandt andet medierne og regeringen skylden.
I den seneste tid har medierne bragt en skarp kritik af kristen missionsaktivitet. Også repræsentanter for regeringen har langet ud efter de kristne med udtalelser om, at udenlandske missionærer har haft politiske motiver med det formål at „skade Tyrkiets sociale fred og enhed,“ oplyser Compass.
Dette sker til trods for, at Tyrkiets nuværende regering ønsker at fremvise et demokratisk image i dens stræben efter at komme med i den Europæiske Union.
– Men regeringens kommentarer har bare været benzin på nationalismens bål, siger Ihsan Ozbek, der er præst i Ankara og formand for Alliancen af Protestantiske kirker (APC) i Tyrkiet.

Overvågning af kristne

For nylig kom det også frem, at de tyrkiske myndigheder i foråret afholdt en konference, med det formål at afdække de kristne missionsaktiviteter i landet.
To kristne fra byen Izmir, der sneg sig ind på mødet, har siden kunne berette om, hvordan en række professorer og forskere gav en detaljeret gennemgang af de forskellige kirkers aktiviteter og fremgangsmåder. Til indsamling af oplysninger havde myndighederne sendt „spioner“ ud for at undersøge landets kirker.
– Nogle få kirker, som vores og den presbyterianske kirke i Istanbul, blev præsenteret objektivt, fordi vi havde taget godt imod de folk, der kom og foretog undersøgelserne, sagde deltageren. – Men andre rapporter var mindre positive.
– Det var tydeligt, at folkene bag konferencen delvist betragtede missionsaktiviteterne som et sikkerhedsspørgsmål, udtalte de kristne fra Ismir. Dette blev understreget af, at flere af foredragene blev holdt af forskere fra politiet, oplyser Compass Direct.

Vil samle ind på stævne

Det er på denne baggrund, Kristent Medie Netværk glæder sig til at skulle sende kristent tv til Tyrkiet. På pinsekirkernes SommerCamp i Mariager håber man at kunne indsamle en god portion penge til projektet. Målet er at kunne producere nok programmer til 4 ½ times satellit-tv i døgnet gennem den kristne kanal, Life Channel. Kanalen kan modtages af ti millioner seere i Tyrkiet og seks millioner tyrkere i udlandet. Planen er dog at få sin egen kanal på en tyrkisk satellit.