Ukraines præsident: Børn skal lære om Gud

Viktor Jushenko lover at beskytte kirkernes rettigheder. Samtidig beder han dem om hjælp til at løfte landets sociale problemer – og til at lære børn om vejen til Gud.UKRAINE: På et møde den 15. juni bad Ukraines præsident Viktor Jushenko landets kirker om at hjælpe med at løfte landets store sociale problemer. Samtidig lovede han at værne om religionsfriheden.
– Vi ønsker, at præster og kloge mennesker skal lære børn om Gud, så de kender Gud og de veje, som fører til ham, udtalte Viktor Jushenko for nylig.
Udtalelsen fra Ukraines præsident kom, da han den 15. juni holdt møde med repræsentanter fra Ukraines Råd for Kirker og Religiøse Organisationer.
– Det vil gøre det meget lettere, hvis børnene vil lære dette gennem et fag i skolen.
– Så skal de ikke blot orientere sig efter, hvad der tilfældigt kommer af gode ting fra kirken, fra ens mor eller familien, erklærede Jushenko.

Vil værne om kirkerne

I sin samtale med kirkelederne lagde han vægt på at arbejde for at sikre alle kirkernes rettigheder.
– Jeg vil understrege, at Ukraines kurs for religionsfrihed og borgernes grundlovssikrede ret til at vælge verdens- og trosopfattelse vil forblive uforandret, udtalte præsidenten.
Jushenko understregede, at enhver opdeling af det ukrainske folk efter religion, nationalitet eller sprog ville være en „stor synd“.
Selv lover præsidenten, at han vil gøre alt for at få denne synd „rykket op med rode i dette land“, oplyser Interfaks.

Beder om social hjælp

Ifølge præsidenten har kirkelivet siden opnåelsen af religionsfrihed i starten af 1990’erne skabt sine egne løbebaner.
På denne baggrund henvendte Jushenko sig til kirkelederne for at anmode dem om at udvide deres sociale programmer i Ukraine.
– Jeg vil med glæde støtte ethvert socialt program, som I vil foreslå, udtalte præsidenten.
-Så kan vi bedre koordinere indsatsen og opdele arbejdet efter områder, børnehjem, institutioner og så videre.

Ønsker dialog

Udmeldingerne er de første direkte løfter til kirken efter „den orange revolution“, som førte til, at Jushenko blev indsat som præsident. Løfterne handler blandt andet om et opgør med myndighernes lukkethed over for kirkerne.
– I dag ønsker myndighederne desværre at begrænse dialogen – en dialog, som er meget vigtig for det ukrainske folk, for nationen, erklærede Viktor Jushenko.
Præsidenten lægger derfor op til et udvidet samarbejde.
– Vi må gøre alt, vi kan, for at dette kunne blive til gensidig gavn for såvel stat som kirke. Jeg sætter derfor et stort håb til samarbejdet med Ukraines Råd for Kirker og Religiøse Organisationer, understregede Viktor Jushenko.
Det Ukrainske Råd for Kirker og Religiøse Organisationer er et rådgivende organ.Det er sammensat af lederne fra de 20 største religiøse organisationer i Ukraine.
– mbc