FN vedtager mindedag for Holocaust

FN’s generalforsamling har enstemmigt vedtaget at indføre en international mindedag for Holocaust-ofrene. Datoen bliver den 27. januar, som er den dag i 1945, da koncentrationslejren Auschwitz blev befriet.

– Bedre sent end aldrig, siger Israels danskfødte viceminister Michael Melchior om indstifelsen af FN’s nye holocoustdag

Tysklands udenrigsminister Joschka Fischer roste FN’s beslutning og sagde, at for det tyske folk vil Holocaust for altid være en mørk del af landets historie. Men ikke alle lande var begejstrede for at stemme for. Egypten gav udtryk for reservationer og sagde, at ingen har monopol på lidelser. Det samme sagde det muslimske land Indonesien.
– Denne vigtige deklaration fra FN kommer meget sent, men bedre sent end aldrig. Ved at erklære en sådan mindedag, anerkender De Forenede Nationer vigtigheden af at gøre noget ved antisemitismen, som var årsag til den forfærdeligste forbrydelse i menneskehedens historie, sagde Israels viceminister Michael Melchior, i en pressemeddelelse.
Den danskfødte rabbiner sagde videre, at FN ved at oprette en Holocaustdag anerkender det faktum, at forsøget på at udslette det jødiske folk tjener som en advarsel for hele menneskeheden om, at had og racisme kan lede til udryddelse af et folk.
Melchior mente, at det nu er tilbage at se, om FN’s Holocaust-dag får effekt i undervisningen i skolerne rundt om i verden og specielt i lande, hvor antisemitismen tager til.
Af Vidar Nordberg,
Udfordringens korrespondent i Israel