Debat

Børn og alkohol
Vi lever i en tidsalder, hvor friheden sættes højt, men desværre lever mange i lænker. Risikoen for at blive alkoholiker stiger markant, når man har tidlig alkoholdebut. Alligevel siger loven i Danmark, at man gerne må købe alkohol som barn.
Grænsen for, hvornår man må købe alkohol, skulle gerne være en hjælp til forældre, der gerne vil holde lidt hånd i hanke med, hvor meget alkohol deres børn køber, men det er ikke let, når grænsen er 16 år. Og slet ikke, når man ikke kan regne med, at loven bliver overholdt.
Vi kan let risikere at stå med en stor gruppe fra en generation, som er sat uden for samfundet, fordi deres afhængighed sætter dem ude af stand til at passe et arbejde, giver dem psykiske og fysiske problemer og gør det næsten umuligt at have et sundt socialt liv.
Jeg er selv afholdsmand. Ikke fordi jeg ikke kan lide et glas rødvin (jeg går ud fra det smager som det gjorde sidst jeg smagte det) men fordi jeg gerne vil sende et signal om, at det fint lader sig gøre at leve et liv uden.
Afholdenhed fra de våde varer kan på ingen måde sættes lige med det at være en kristen, men som kristen kan jeg på den måde være et eksempel til efterfølgelse.
Derfor mener jeg, at grænsen for køb af alkohol bør sættes op til 18 år, for selv i sundhedsstyrelsen er man klar over, at „børn bør ikke drikke alkohol.“
(Forkortet red.)
Per Holbo Rasmussen
Hovedgaden 42
8763 Rask Mølle

Hvorfor drikker de unge?
Det er ikke svært at svare på spørgsmålet: Hvorfor drikker de unge? Svaret er enkelt: Som de gamle sjunge…
I udlandet tales der om at være „drunk as a Dane“, men det har ikke fået danskerne til at drikke mindre, tværtimod. Mikrobryggerier skyder op som paddehatte.
Og i TV 2 16/11 bragtes følgende nyhed med overskriften „Danskerne vilde med juleøl“: „Danske og udenlandske special-øl er de seneste år blevet et stort hit herhjemme. Det gør sig også gældende for juleøllene. Coop Danmark regner i år med at tidoble salget af dansk special juleøl i forhold til sidste år.“ Videre hedder det, at det går så stærkt med at lange øllene over disken, at de små bryggerier ikke kan klare efterspørgslen.
Det skal nok altsammen hjælpe på de unges drikkeri, som nu er så udbredt, at det grænser til det katastrofale.
Med kampagnen „Drik mindre for din sundheds skyld“ vil Sundhedsstyrelsen forsøge at få de 15 til 23-årige til at sætte forbruget ned.
Var det ikke mere påkrævet med et forbud mod flere mikrobryggerier for at forebygge, at de 15 til 23-årige bliver så vilde med specialøl, at de ender som drukkenbolte?
(Forkortet red.)
Kamma Ankjærø
Ny Munkegade 80
Århus C

Evangeliet i børnehøjde
Sådan blev evangeliet forkyndt i ord og toner af 80 små gospeltalenter, hvor også et populært drengeband „fyrede den af“ sammen med disse. (Udfordringen uge 45, s. 4: Festival…)
Efterfølgende fortælles om begejstrede pigefans, tålmodig venten, idoler og en jubel, som ikke var til at tage fejl af.
Vi har altså en situation, der indbyder til idoldyrkelse – alt imens vi står med Guds Evangelium på læberne.
Hvad er det nye? Næppe at kristne festivaler let kommer til at indeholde et element af idoldyrkelse. Det er vel snarere det, at vi nu tør sige det højt, og at vi andre i periferien hverken foruroliges eller undres.
Og det til trods for Jesu ord: „Den, der forarger en af disse små, som tror på mig, ham var det bedre…“
Når vi nu anser dette for harmløst, nærmest uskyldigt, er vi så ikke ved at miste vort klarsyn? Sal. 135 fortæller, at afguderne har „øjne, men de kan ikke se… Sådan bliver også de, der har lavet dem, alle der stoler på dem“.
Denne blindhed rammer ung som gammel, lærd som lægmand. Hvem er de første til at miste synet? Mon ikke dem med det største ansvar? Hvis det er hyrderne, så ser det ilde ud for fårene – for ikke at tale om lammene. Er det evangeliet forkyndt „i øjenhøjde“, der har ført os så vidt?
Ole Sørensen
Elmevej 10
6880 Tarm