Debat

Hvorfor protesterede danske præster ikke?
„Barbariske drab på skolepiger,“ lød overskriften til følgende TV 2-nyhed 30-10-05: „Ukendte gerningsmænd overfaldt lørdag en gruppe gymnasieelever i Indonesiens urohærgede provins Sulawesi og skar hovedet over på tre piger. Øen Sulawesi har de seneste år været præget af kampe mellem landets kristne mindretal og muslimer, der udgør mere end 90 % af Indonesiens indbyggere. Eleverne gik alle på en kristen privatskole og var på vej til skole, da de blev overfaldet af hætteklædte mænd. Eleverne fik halsen skåret over. Deres hoveder blev senere fundet flere kilometer væk.“
Hvorfor blev der ikke fra danske prædikestole protesteret mod disse grusomheder begået mod unge kristne trosfæller?
I nyhederne fra tv-danmark 2/1-06 oplystes det, at en bombe på en markedsplads i byen Palu, ligeledes i den religiøst splittede Saluwesiprovins i Indonesien, havde kostet mindst otte mennesker livet og kvæstet yderligere 45. Det var kristne, der blev ramt af bomben.
Dette er kun to af de mange rystende eksempler på den forfølgelse af kristne, der finder sted i mange lande.
„Kristne, jøder og muslimer har intet at lade hinanden høre,“ er en ikke ualmindelig fordom mod kristne og jøder.
Har vi nogensinde hørt om, at kristne eller jøder har skåret halsen over på unge muslimer?
Kamma Ankjærø
Ny Munkegade 80
Århus C

Ytringsfrihed -en boomerang!
Ved flittig brug af sin ytringsfrihed risikerer man at blive ramt i nakken af sin egen boomerang.
I Pia Kjærsgaards ugebrev 2. juledag 2005 siger hun under overskriften „Politiserende præster slår usmagelig plat på julen“:
„Kære præster. I skal være så hjerteligt velkomne til at blande jer i den politiske debat. Men smid præstekjolen først. Lad være med at fægte med bibelen og evangeliet eller tale om Jesu lignelser. Vær konkrete og fortæl om det, der bekymrer jer.“
Hvis jeg var præst, ville jeg svare: Kære Pia Kjærsgaard! Det er i høj grad bekymrende, at vi ikke må være konkrete. Hvis fri abort er det samme som fosterdrab, må det politiserende kunne siges fra prædikestolene, hvad der står i Bibelen: Du må ikke slå ihjel!
Knud Held-Hansen
Th. Staunings Vej 12
9210 Aalborg SØ

Tag imod som et barn
Børn er så dejlig ukomplicerede. Det har jeg tit som skolelærer igennem mange år glædet mig over.
I en kristendomstime sang vi salmen: „Du som vejen er og livet“, hvoraf det andet vers lyder: „Giv at dig vi følger efter, nær de små, de svage kræfter, bøj vor vilje, smelt vor trods! Lad dit navn i hjertet brændes, så ved dig vi her må kendes, at du hist må kende os“. Jeg bad eleverne om at tolke det. En elev sagde: „Vor vilje skal brækkes midt over, og Jesunavnet skal brændes så dybt ned i vort hjerte, at vi stoler på ham.“
En elev havde skrevet følgende på sin kristendomsmappe: „Gud og Jesus er det samme som kærlighed.“
En dreng fra 4.klasse tog mig til side på gangen: „Ved du, hvad det værste er, man kan gøre ved et barn?“ „Nej!“, svarede jeg. „Det er at gøre sådan, at det ikke tror på Gud“.
En dreng fra 5. klasse skulle kommentere „Nu blomstertiden kommer“ og fik sagt: „Der er en blomst i os. Vi ved, at en blomst skal have vand; hvis den ikke får vand, så dør den. Blomsten i os lever af Gud, af Guds ord. Hvis en blomst ikke får det vigtige, men i stedet får gift, så dør den.“
Jesus siger i Lukas18,15-17: „Den, som ikke modtager Guds rige ligesom et lille barn, kommer slet ikke ind i det.“
Gert Grube,
Gårslev, Børkop

Hvornår blev Jesus født
Jan Bjerregaard (Udf. nr. 51-52, 21 dec. 05) postulerer overbevist og overbevisende, at Jesus blev født juledag. Og på en torsdag. Ligeledes fortælles en legende om nogle økologiske tempelfår, som aldrig kom i hus. – Meget interessant. Men hvad står der skrevet? Luk. kap.2: 1-20 og Joh. 1:1-14 oplyser ikke nogen dato. Men Matt. 2: 1-18 fortæller noget vigtigt v. 2: „… vi har set hans stjerne gå op i østen.“ Ligeledes v. 9-10. Med års mellemrum når visse stjerner en konjunktion, hvor de set fra jorden står på samme sted. Planeten Jupiter (Kongestjernen) og planeten Saturn (Israels stjerne) opnår med års mellemrum en sådan position. Ganske få gange 2 konjunktioner og endnu sjældnere 3. I Jesu fødselsår skete det 3 gange. Mattæus referer de 2. Den 3. (lige over horisonten, før stjernen forsvandt) observerede hverken Josef (v.13-15) eller Mattæus. Den første konjunktion skete sidst i maj, v.2. Konjunktionen skete i stjernebilledet Fiskene (i stjernegeografien Israel). Så vidste astronomerne, hvor kongesønnen skulle fødes, 4. Mos. 24:17. Den første konjunktion var herolden, der forkyndte kongesønnens forestående fødsel. Astronomerne planlagde deres rejse, så de kunne nå til Jerusalem ved prinsens fødsel samtidig med den 2. konjunktion i oktober. På denne årstid kan fårene stadig være ude om natten. (Ved europæernes solhvervsfester var fårene ikke ude om natten. Kun i dagtimerne.) Og det, der står skrevet, er ikke i overensstemmelse med eventuelle økologiske tempelfår og deres hyrder.
Jens Peter L. Giversen
Koralvej 4, 1. tv.
6400 Sønderborg

Sarte Jens Rohde
Venstres politiske ordfører Jens Rohde har meldt sig ud af folkekirken i protest mod, at godt et par hundrede præster i julen prædikede mod regeringens flygtningepolitik. Jens Rohde er sart. Fra min tidligste ungdom er jeg således gået regelmæssigt i kirke, og det har altid været et irritationsmoment for mig, at præsterne skal bede for Danmarks dyreste forsorgsfamilie, kongehuset (og næsten alle gør det.) Dette ophæves dog for mig i nogen måde af, at en række kirkelige, sociale organisationer gør en god indsats blandt de svage forsorgsfamilier. Jens Rohde kunne i stedet havde løst sognebånd til en af de ufatteligt mange præster, der støtter et af regeringspartierne eller Dansk Folkeparti.
For egen part vil jeg straks løse sognebånd til en mere pacifistisk orienteret præst, hvis det lidet sandsynlige skulle ske, at „min“ sognepræst som feltpræst lader sig spænde foran militarismens vogn.
Henning Sørensen
Irisvej 17
8500 Grenå