Ted Dekker er et frisk pust

Journalist Ole Larsen – fra 1. februar redaktør på Kristeligt Pressebureau

Hvad læser du p.t.?
– Jeg har næsten altid alt for mange bøger på natbordet. Nogle er jeg kun lige begyndt på, andre er næsten færdiglæste.
I øjeblikket er jeg i gang med at læse et par solide bøger om Nehemias, men de er tunge, så jeg nøjes med at nippe til dem, når det kommer over mig. Også første bind af Poul Nyrup Rasmussens selvbiografi ligger på natbordet, men den er så ualmindelig kedelig, at den nok ryger tilbage i reolen, inden jeg bliver færdig. Og så er jeg i gang med en spritny kristen krimi af den amerikanske forfatter Dee Henderson. Den er på engelsk, så det tager sin tid.
Som om det ikke er nok, kunne jeg ikke længere holde nallerne fra en lækkerbisken, jeg fik i julegave. Den svenske journalist og samfundsrevser Jan Guillou er én af mine favoritter, og på min vej gennem hans forfatterskab er jeg nået til romanen Tyvenes Marked, som er både spændende og herlig kras.

Hvilke kristne bøger har betydet mest for dig?
– For efterhånden mange år siden læste jeg Leif Andersens Gud hvorfor sover du?, som jeg jævnligt vender tilbage til, når jeg synes, Gud er langt væk og svær at råbe op. Også svenske Agne Nordlanders Hellighed, har sat mange ting på plads for mig.
Ellers er det mest romaner, jeg får læst. Som ung teenager fik jeg fat på Frank Perettis kendte romanserie I dette mørke og Ud af mørket. Bøgerne skildrer meget konkret, hvordan både gode og onde åndelige kræfter spiller direkte ind i menneskers dagligdag. Endelig er jeg faldet for den amerikanske forfatter Ted Dekker, som de sidste par år har fået udgivet tre romaner på dansk. Blink, Et velsignet barn og En velsignet mand. Jeg synes, han er et frisk pust i en tid, hvor kristne romaner har tendens til at ligne hinanden.

Hvilke romaner har du haft størst udbytte af at læse?
– Genremæssigt er jeg mest til thriller-genren, og jeg holder mig helst til danske eller skandinaviske forfattere. Især journalister som jeg selv. Jeg er imponeret over, hvordan mange journalister, der forsøger sig med skønlitteratur, formår at kombinere fiktion med en ofte historisk virkelighed. Så man både bliver underholdt og klogere. Af samme grund har jeg pløjet mig igennem alt, hvad forfattere som Leif Davidsen, Jens Henrik Jensen og Jan Guillou har skrevet gennem tiden.
Men også eventyr-genren har jeg slugt råt. Ringenes Herre, Harry Potter og naturligvis Narnia er alle læst og nydt i fulde drag.

Hvad var det første, du læste?– Jeg har altid læst meget, så det er svært at svare på. Men de føromtalte Peretti-bøger var nok det første, der for alvor satte sig spor.