Norske friskoler truer med at sagsøge regeringen

De kristne friskoler i Norge står i spidsen for protesterne mod den norske undervisningsminister Øystein Djupedal, der vil fratage nye friskoler retten til at starte i 2006NORGE – Den norske undervisningsminister Øystein Djupedal foreslår, at en række friskoler får frataget deres godkendelse til at starte op i 2006. 33 friskoler truer nu med at stævne den norske stat, hvis lovforslaget bliver vedtaget.

Torgeir Flateby, formand for de kristne friskoler i Norge

I midten af december fremsatte den norske undervisningsminister Øystein Djupe-dal et lovforslag om, at alle friskoler, der tidligere havde opnået en godkendelse til at starte nye skoler eller udvide deres aktiviteter i 2006, ville få frataget deres godkendelse.
Forslaget, der menes at ville ramme omkring 140 skoler, mødes af skarp kritik af Torgeir Flateby, der er generalsekretær i Kristne Friskolers Forbund.
– Vi reagerer kraftigt på dette på vegne af de kristne skoler og alle andre friskoler. Det er dramatisk, når en flertalsregering foreslår midlertidige love for at undgå, at en lov træder i kraft, siger Torgeir Flateby til det norske pressebureau KPK.
– Desuden er det grundlovsbestemt i Norge, at love ikke skal være tilbagevirkende for nogen parter.

Vil sagsøge staten

I sidste uge meddelte en gruppe på 33 friskoler med Torgeir Flateby i spidsen, at de er klar til at sagsøge den norske stat med den begrundelse, at lovforslaget er grundlovsstridigt.
– Forsøget på at ramme friskolerne med tilbagevirkende kraft fremstår som et rent overgreb fra statens side, siger Torgeir Flateby.
Han håber, at stævningen af staten vil få medlemmerne af Stortinget til at besinde sig.
– Det enkelte medlem af Stortinget har et personligt ansvar som folkevalgt for at lave Norges love. Denne sag vil blive ved med at være en meget alvorlig belastning for almindelige nordmænds tillid til staten, siger Torgeir Flateby.
Juridiske eksperter i Norge vurderer, at en eventuel sag højst sandsynligt vil blive anket til den norske højesteret, da Justitsministeriet allerede har udtalt, at de ikke finder forslaget grundlovsstridigt.
-mbc