De valgte eventyret

Ungt kristent par opbyggede deres egen campingplads i TjekkietSkulle de blive i Holland, optage et lån og leve et lidt kedeligt og forudsigeligt liv, eller vælge eventyret og lave en campingplads i et fremmed land?Annette og Robert valgte det sidste og fandt en lille ejendom i en fjern, ukendt egn af Tjekkiet.
For tre år siden åbnede de deres campingplads, som ligger langs med en flod og er omgivet af skove på alle sider.
Egnen har fastlandsklima med kolde vintre og varme somre med masser af sol.

Et kristent præg – og en svømmepøl

Robert og Annette er kristne. Derfor meldte de sig ret hurtigt ind i en evangelisk menighed i Brno. På grund af de ret store afstande er menigheden delt op i flere husmenigheder. Det får os til at føle os mere hjemme der, siger Annette.
Også campingpladsen har et kristent præg. Det giver sig især udtryk i de mange aktiviteter for børn og unge, og i en søndagssamling.
Disse aktiviteter foregår på hollandsk. Men det team, der organiserer de mange forskellige aktiviteter, taler både hollandsk og engelsk. Deltagelsen er selvfølgelig frivillig:
– Vores hensigt er, at gæsterne skal slappe af. Hvis de gerne vil fordybe sig, er der også mulighed for det.
„Letni Den“ (som betyder ‘sommerdag’ på tjekkisk) har 65 rummelige standpladser, alle med elektricitet. Der er desuden en godt afskærmet swimmingpool og en stor legeplads, som er velegnet til fodbold, volleyball og badminton.

Bøhmen og Mähren

Campingpladsen ligger direkte ned til floden Dyje, og Robert og Annette har flere kanoer, som de lejer ud.
Pladsen ligger i højlandet på grænsen til Bøhmen, Mähren og Østrig. I omegnen findes vidunderlige byer som for eksempel for Telc, der er opført på Unescos Verdenskulturarvsliste, eller Dacice, et historisk markedssted, hvor den første sukkerknald blev fremstillet. Her er mange restauranter, der serverer spændende mad til meget rimelige priser.

Hytter og vogne

Til gæster, som foretrækker at rejse rundt uden alt for megen bagage, råder „Letni Den“ over nogle få fuldt udstyrede campingvogne og en luksuriøs bungalow samt hytter.
Indtil for nylig var disse hytter meget spartansk udstyrede vandrehytter, men efter en grundig renovering oser de af romantik, mener Annette.
Campingpladsen ligger i et kuperet, naturskønt terræn, hvor man kan motionere med drøje cykelture.

Gammel jagthytte

Børnene inviteres hver dag til kristen børneklub

– Vi er selv faldet helt og totalt for landskabet og naturen her omkring, fortæller Annette fuld af begejstring.
– Vi bor her hele året rundt og finder egnen lige fascinerende på alle tidspunkter af året. Pladsen er bygget op omkring en jagthytte, som hørte ind under et større slot i landsbyen Staré Hobzi nogle få kilometer væk. Den har været brugt af spejdere.
– Da vi købte ejendommen, fandt vi cirka 200 senge komplet med linned, fortæller Annette.

Unge eventyrere
– i Guds hånd

Da Robert og Annette startede på deres eventyr, var de kun 21 og 25 år.
Allerede tidligt besluttede de, at Tjekkiet var det land, som appellerede mest til dem.
Antallet af gode campingpladser i Tjekkiet er ikke ret stort. Tjekkerne selv camperer ikke ret meget.
Men jagten på det rigtige sted tog lang tid, og i den periode løb parret ind i adskillige bureaukratiske og økonomiske problemer. I tre år gennemrejste de landet på kryds og tværs, og de stødte på barske oplevelser indimellem.
Efter mange forgæves anstrengelser begyndte de så småt at opgive deres plan.
– Så lagde vi hele sagen i Guds hænder. Han havde været med os i hele den periode, hvor vi havde lavet vores plan, og nu stolede vi på, at han ville føre os ind på den rigtige vej.
Annette og Robert gik begge i gang med et fast arbejde i Holland. Indimellem kiggede de på nettet for at se, om der var ejendomme til salg. På den måde faldt Robert over en campingplads i de bøhmiske og mähriske bjerge, som de besluttede at kigge på.
Det var midt om vinteren, og det sædvanligvis skovrige område gjorde et ret bart og forpjusket indtryk.
Men beliggenheden var fantastisk, helt uberørt, hvilket sandsynligvis skyldtes, at grænseområdet havde været utilgængeligt for turister indtil for cirka femten år siden på grund af kommunismen.
– Vi nåede frem til ejendommen ad en skovsti og vidste begge med det samme, at det var stedet!
Robert og Annette havde begge en følelse af at blive ledet ovenfra.
– Da vi opgav vores drøm, lagde vi det hele i Guds hænder. Og han styrede os på det rigtige tidspunkt i den rigtige retning.
Parret har derfor bevidst valgt at give campingpladsen en kristen identitet.
– Vi vil gerne være andet og mere end blot en dejlig campingplads, hvor folk nyder deres ferie. Selvfølgelig er ikke-kristne gæster også velkomne.
I løbet af foråret arbejder vi hårdt på at forbedre pladsen. Nu har vi allerede realiseret så mange projekter, at vi næsten ikke kan huske, hvordan pladsen så ud før.

Inviterer danskere

– For os føjer det en ny, god dimension til vores drøm, at vi kan invitere danske turister til vores campingplads i Tjekkiet. Vi taler ikke dansk, men jeg er overbevist om, at vi vil klare os fint på engelsk, siger Annette, der er i gang med at få deres hollandske hjemmeside letniden.com oversat til dansk. (www.campingletniden.dk)


Artiklen fortsætter efter annoncen: