Bedste film 2005

Spielbergs München var nomineret til en Oscar for bl.a. bedste film, men Oscar’en for bedste film gik til Paul Haggis’ Crash.Crash handler om sammenstød – mellem biler og mellem mennesker, og det går ikke stille af.
Det er en film, der bl.a. fortæller noget om, hvor lidt der skal til for, at en helt bliver skurk, og hvor meget der skal til for, at en skurk bliver helt: Skurken redder med sit eget liv som indsats et andet menneske fra at dø; „helten“ dræber et andet menneske, fordi han – uden grund, viser det sig – føler sig truet på sit liv.
Og så er det en film, der – i det mindste tilsyneladende – viser, at mirakler findes, og hvor positivt afgørende et mirakel kan virke ind i et menneskes liv.
I filmen bygges der i den ene mistrøstige scene efter den anden op mod et klimaks, der indtræffer helt uventet, da miraklet sker, hvorefter næsten „det hele“ vender og efterhånden klinger ud med et håb om og en tro på, at det gode alligevel kan sejre til sidst.
Filmen er kommet på dvd – som sædvanlig med div. ekstramateriale – og er ganske seværdig – trods alt.
NJV