Musikalsk påskefest

Da J.S. Bach til påsken i 1725 skulle opføre noget påskemusik, fandt han en nyligt komponeret fødselsdagskantate frem.Det var en nu tabt kantate – „Hyrdekantate“, havde Bach kaldt den -, som skulle være et festligt indslag på Hertug Christian af Sachsen-Weissenfels’ fødselsdag d. 23. februar.
Men musikken til den kendes altså kun, fordi Bach en måneds tid senere genbrugte den i sit Påskeoratorium (BWV 249).
Dog er det værk, vi i dag kender som Påskeoratoriet, ikke helt identisk med det, der blev førsteopført påskedag d. 1. april 1725. Som det er tilfældet med andre Bach-værker blev det revideret et par gange, sidst i 1749, året, hvor Bach bearbejdede adskillige af sine værker en allersidste gang.
Påskeoratoriet begynder der, hvor Bachs store passioner slutter: Det indeholder både langsomme, afdæmpede satser, hvor kvindernes og disciplenes vej til og opdagelse af den tomme grav skildres, og den triumferende musik, som erkendelsen af Jesu opstandelse lægger op til:
Fryd jer, I forløste tunger, / så det kan høres i himlen.
Åbn, I himle, de prægtige buer, / Judas Løve kommer i triumf!

Ny indspilning med kristen dirigent

Masaaki Suzuki (f. 1954), kristen japansk Bach-dirigent

En af tidens mest markante og mest anerkendte Bach-dirigenter, japaneren Masaaki Suzuki, har sendt en ny indspilning af Påskeoratoriet – koblet med Himmelfartsoratoriet (BWV 11) – på markedet.
Som altid når Suzuki indspiller Bach er der noget at komme efter; han kan om nogen dirigere Bach-musik.
Suzuki stiftede tidligt bekendtskab med Bachs musik i Japan og har siden fordybet sig grundigt i den. I 1990 etablerede han sit Bach Collegium Japan, som er i gang med at indspille næsten al Bachs vokalmusik; derudover holder han foredrag i Japan om Bach og hans musik – og hans tro. Suzuki bekender sig nemlig som kristen og siger, at „Bachs musik lærer os om det kristne håb“. Og det får japanerne at høre: Når han forelæser om Bach, præsenterer han også tilhørerne for evangeliet!
NJV

Bach: Påskeoratorium + Himmelfartsoratorium / Suzuki (SACD) • 70 min
Tilbudspris i marts: 99,75 kr. (normalpris: 149,75 kr.)
– hos Kirkemusik.com: 95 kr. (normalpris: 145 kr.)