Skuespiller Dina Al-Erhayem:
– Jeg kan mærke Gud er med mig

Udfordringen har mødt skuespilleren Dina, der er tv-aktuel i
„Dinas Dates“. Hun blev uddannet som skuespiller samme år,
som kristendommen også blev en naturlig del af hendes liv.Dina Al-Erhayem er tv-aktuel i talkshowet „Dinas Dates“, hvor hun viser ukendte sider af kendte danske mænd for åben skærm på DR1 torsdag efter torsdag.

– Jeg elsker skuespillerfaget. Jeg er overbevist om, at Gud har en mening med, at jeg blev skuespiller, siger Dina. Foto: Bjarne Bergius Hermansen, DR.

Den 30-årige dansk – irakiske skuespiller blev uddannet fra Skuespillerskolen ved Århus Teater i 2003. Samme år blev en af hendes barndoms-veninder kristen. Det åbnede så småt for en hel ny dimension i Dinas verden, hvor kristendommen hidtil kun havde været et dogme, en menneskeskabt ide, der begrænser mennesket mere, end det skaber frihed.
For Dina var det derfor noget af en overraskelse, der ventede hende, første gang veninden inviterede hende med til et møde i Pinsekirken i Kulturcentret på Drejervej i København.
Udfordringens udsendte møder Dina på hendes stamcafé i Valby. Dina fortæller åbent og gerne om sit møde med kristendommen. Den mørkhårede skuespiller med de brune øjne har et lyst og favnende sind, der glæder sig over livet og samtidig afspejler dybde.
– Jeg kunne pludselig mærke en forskel på min veninde, selvom hun er en meget privat person, der ikke skilter med de store forandringer i sit liv. Hun havde fået en styrke og var på en måde vokset som menneske. Det gjorde mig nysgerrig. Jeg havde svært ved at klare gudstjenesteformen i begyndelsen i kirken. Jeg syntes, det var noget amerikansk. Men jeg meldte mig alligevel til et Alpha-kursus.
– Jeg er opdraget med, at tro er noget meget personligt. Men det var dejligt pludselig at være i et forum, hvor man kan bringe alle tanker om tro og tvivl på bordet og bare tale om det. Intet var for stort og intet for småt. Det var, som om noget kaldte på mig indeni, et lys blev tændt. Tidligere havde jeg dårligt læst i Bibelen. Man kan sige, at jeg lærte Ånden at kende før Ordet, fortæller Dina.

Gud eksisterer, det er sandt

– Jeg begyndte at komme i kirken, hvor jeg nu kommer, så ofte jeg kan. Sidste år blev jeg døbt. Kristendommen handler om en stor kærlighed, som overvinder alt, hvis man rækker ud efter den. Den bringer en glæde, en nåde, som jeg ikke kan sige nej til. Jeg havde aldrig troet, at kristendommen var sådan. Troen på Gud fylder en op indefra. At blive kristen har været en naturlig proces, der er vokset stille og roligt inde i mig, som et træ, der vokser.
– Der har også været meget tvivl, og den kan stadig komme. Men så kommer de dér situationer, for eksempel under bøn, hvor man pludselig tænker: „Der røg tvivlen, Gud eksisterer virkelig. Det er sandt“.
– Jesus er mit forbillede. Han var tolerant. Han havde forståelse for alle mennesker, derfor kunne han også gå til alle mennesker. Korset betyder meget for mig. Det er Guds uforbeholdne kærlighedserklæring til mennesket. Det rummer så stor overflod, så stor nåde, at der også er plads til mig. Selvom jeg falder, så rejser han mig op igen.
– Det evige liv optager mig meget. Det er en proces for mig at forstå. Der er nogle ting i Bibelen, som jeg endnu ikke forstår, men som jeg arbejder med, fortæller Dina.

Ikke længere så vægelsindet

Dina elsker skuespillerfaget. Hun er overbevist om, at Gud har en mening med, at hun fik skuespilleruddannelsen.
Ideen til „Dinas Dates“ kommer fra hende selv og er udviklet i samarbejde med Bastard Film, hvorefter DR1 købte konceptet med Dina i hovedrollen.
13 kendte danske mænd gik med på det og lader sig date for åben skærm af den unge ukendte skuespiller, der med et slag blev landskendt.
– Jeg er overbevist om, at Gud har hjulpet mig, jeg mærker, han er med mig, når jeg arbejder, fortæller Dina, der også har fået en lidt mere overskuelig hverdag, siden hun blev kristen.
– Jeg er lidt vægelsindet af natur. Det har jeg lært at tackle bedre nu. Jeg er blevet hurtigere til at træffe gode beslutninger, til at overskue og til at prioritere end tidligere. Mange sider af tilværelsen kan være uoverskuelige. Jeg har altid haft behov for enkelhed. Men livet kan næsten være en lang liste af gøremål. Midt i det hele kan man miste sig selv, miste fodfæste, fordi man har så travlt med at opfylde al verdens krav, så man ikke kan finde tilbage til sig selv. Det bliver et fængsel at leve i. Men i kristendommen, i troen på Gud, skal du ikke præstere noget, der er et rum af frihed, man kan leve i. Et rum af Guds store kærlighed, hvor Jesus rækker ud til alle mennesker.

Men er der så roller, du vil sige nej til, fordi de kolliderer med din tro på Gud?– Selvom privatpersonen Dina ikke er identisk med en rolle, betyder det ikke, at skuespilleren Dina ikke kan spille rollen.
– Jeg har lige lavet nogle filmoptagelser, hvor der også er kærlighedsscener. Men jeg følte mig faktisk meget beskyttet af Gud under filmoptagelserne og kunne mærke, at det var rigtigt, at jeg gjorde det.
Jesus rakte ud til alle mennesketyper, han elsker og rummer alle mennesker, så vil jeg heller ikke fordømme mennesker ved at tage afstand og nægte at spille en rolle.
Men selvfølgelig har jeg også en grænse, et regnskab inde i mig selv over for, hvad jeg vil være med til.
– Jeg elsker skuespillerfaget, fordi det kan øge ens menneskelige forståelse og tolerance. Jo flere forskellige roller man spiller, jo større forståelse og hjerte kan man få for de mennesker, der lever sådan. Det åbner for en menneskelig forståelse, hvis man reflekterer over det og er bevidst omkring det. Ofte er vi mennesker så hurtige til at fordømme hinanden både bevidst og ubevidst. Men verden har ikke brug for fordømmelse, men kærlighed og tolerance, siger Dina.

Dansk mor og muslimsk far

Dina er opvokset i Nordsjælland. Hendes mor er dansk og hjemmegående og hendes far er iraker og ingeniør. Han studerede i Tyskland, hvor de to mødte hinanden. Dina er således vokset op i et hjem med to kulturer, som den yngste af en søskendeflok på fire. Hendes far er muslim, men er ikke troende i dag.
– Han stiller sig uforstående over for min kristne tro. Det er ikke noget, jeg deler med min familie. Men jeg er jo voksen og kan gøre, som jeg vil. Men jeg har generelt ikke svært ved at tale om min kristne tro. Det gør jeg gerne, men man skal selvfølgelig have situationsfornemmelse, ellers kan man hurtigt blive uudholdelig at være sammen med. Jeg har også inviteret andre med ind i kirken, fortæller Dina, der nu er færdig med tv-optagelserne til „Dinas Dates“, der sendes for sidste gang den 6. april.
Foran venter flere teaterengagementer. Dina er blandt andet med i skue-spillergruppen „Ophelias“, som har skabt et teaterstykke på baggrund af mordet på den unge italienske turist på Nørrebro i 2003. Til maj genopsættes stykket på Plan B i København.