Støtte til Danmark fra europæiske journalister i Muhammed-sagen

Formanden for de europæiske journalister
støtter Danmark og maner til eftertankeBoykot af Danmark er boykot af EU!

Aidan White, formand for Forbundet af Europæiske Journalister, EFJ

Så stærkt udtalte EU-formand Barroso sig i EU-Parlamentet i Strasbourg under debatten om Muhammed tegningerne og ytringsfriheden onsdag d. 15. februar.
Det var en stor oplevelse at være til stede og lytte til den uforbeholdne støtte, som fra alle sider blev givet til Danmark. De eneste, der gav ris, var faktisk et par danske parlamentsmedlemmer. Kritikken fra dem gik især på det møde, som statsministeren burde have afholdt med 11 ambassadører. Ellers var der fuld opbakning til Danmark og til ytringsfriheden.

Bedre dialog

Barroso, som selv er fra Portugal og har levet i et diktatur, understregede, at vi har kæmpet hårdt for denne frihed, og vi skal værne om den sammen med religionsfriheden. For religionsfrihed er en menneskeret ligesom ytringsfrihed, sagde han og fortsatte:
– Vi skal arbejde med at få en bedre dialog med de muslimske lande, men denne dialog skal helt klart bygge på gensidig respekt. Vi skal i Europa værne om vores frihed og vore værdier.
MEP Pötteringen, som leder den kristendemokratiske og største gruppe i EU-Parlamentet, nævnte herefter, at han i år allerede har besøgt 16 arabiske lande og har set hundreder af tegninger, som latterliggør ikke-muslimske religioner og værdier.

Selvjustits

Senere onsdag var den fyrede chefredaktør fra avisen Le Soir i Frankrig samt formanden for journalisterne i Europa m.fl. inviteret til et udvalgsmøde i EU-Parlamentet.
Her udtalte journalistformanden Aidan White, at samtidig med, at vi værner om ytringsfriheden, skal vi indskærpe over for journalister, at de ikke skal publicere noget, som de på forhånd ved vil resultere i had og vold.
Hver dag udøver journalister selvjustits og selvdisciplin, og det skal vi blive bedre til, understregede han.
Det var velgørende at opleve en journalistformand, der på samme tid opmuntrede og formanede hele journaliststanden til rettidig omhu i det daglige arbejde. Og samtidig var det velgørende at høre mennesker uden for Danmark udtale fuld støtte til os. Alt i alt var det en fantastisk god dag i EU-Parlamentet i Strasbourg. Den efterlod mig med stor respekt for journalist-formanden samt taknemmelighed til Barroso og EU for opbakningen til vores lille land, som fortsat (trods alt) er dejligt!
Kommentar af
Tove Videbæk