Pinsekirker vil præge fremtidens mission

Missionsselskabet BDM er igen i vækst. – Missionen er ude af kontrol, sagde lektor Jørn Henrik Olsen, da han søndag holdt foredrag ved BDMs missionsfest.

Missionen er ude af kontrol…, sagde Jørn Henrik Olsen – og tilføjede: Men det har den altid været – ude af vor kontrol

Med udtrykket hentydede han ikke til manglende styring i missionsselskabet, men til at det ikke længere er Europas kirker, der styrer missionsudviklingen ved at udsende missionærer.
– Kristendommen vokser snart sagt alle andre steder end i Europa. Det betyder, at det i højere grad er kristne i Afrika og Asien, der tegner billedet. Mange steder i verden, hvor der for hundrede år siden knap nok var nogen kristne, er der i dag en stor og voksende kirke, som selv udsender missionærer. I Korea er der i dag et missionsselskab med 4.000 missionærer.
Kristne i syd vil sætte normerne for fremtidens kristendom. Det vil blive med helbredelser, dæmonuddrivning og de andre karismatiske elementer.
I 1900 var der 1.880 kirkesamfund, i dag er der 33.800, og en stor del af disse kirker er karismatiske og pinsekirker. Pinsekirkerne omfatter ca. 400 millioner og vil hastigt vokse til en milliard.
Vi kan lige så godt vænne os til, at det i fremtiden også vil være disse kirker, der vokser mest og præger billedet. Vi kan se, at de missionskirker, der vælger at samarbejde og tage den karismatiske dimension ind, de vokser også, mens de, der holder fast i deres egne former og ikke ønsker det anderledes, må overveje at lukke og slukke.
I fremtiden må missionsselskaberne vænne sig til, at vi arbejder i et partnerskab med de unge kirker og ikke så meget som sponsorer, sagde Jørn Henrik Olsen, som mente, at dette også havde store fordele for de europæiske partnere, der selv har brug for inspiration.
Henri.