Gribende afskedsbrev fra en gammel far til hans 7-årige søn

Marilynne Robinsons anmelderroste og prisbelønnede „Gilead“ er en stærk roman.Marilynne Robinsons roman Gilead, der vandt Pulitzer-prisen i 2005, udkom på dansk i foråret 2006. Den fik meget stærke anmelderroser i en række aviser, og jeg har fra gode venner hørt den ro-sende omtalt, så det var med store forventninger, jeg gik til den, måske for store?I hvert fald levede den ikke helt op til forventningerne. Alligevel finder jeg, at det er en god og tankevækkende roman.
Den handler om kærlighed og jalousi, om tilværelsens mangfoldighed og menneskenes smålighed, om det at blive gammel, om pligtfølelse og om at være præst. Bogen rummer 222 sider med dybe indsigter, ja en anmelder har kaldt den „en hymne til livet og dets skrøbelige skønhed“.

Nutidig teologisk roman

Den hjertesyge pastor John Ames, der er præst i 3. generation og er blevet far i en meget sen alder, sætter sig for at skrive et brev til sin søn og fortælle om slægten, om tilværelsen i lillebyen Gilead i Iowa og om sine egne meninger med livet og tilværelsen, som snart er ved at være forbi. Det er der kommet en stille, nutidig teologisk roman med litterær kvalitet ud af.
Pastor Ames har tidligere været gift, men mistede både sin kone og sin datter i barselsseng og levede ugift i mange år. Først meget sent blev han gift igen og fik en søn, som nu er syv år.
I 1956, mod slutningen af pastorens liv, begynder han på brevet til sin syvårige søn. Han vil efterlade et vidnesbyrd om sig selv, som drengen snart vil miste, og om sin og drengens slægt.
Såvel Ames’ far og farfar var præster. Farfaren kæmpede i årevis for ophævelsen af slaveriet, mens faren derimod var pacifist.

Livet som et mirakel

Ames er begejstret for livet og oplever det som et mirakel. Han ser både sin meget yngre kone og sin søn i det lys og kan glædes over alt stort og alt småt i naturen.
Da en vens og kollegas fortabte søn vender hjem – en ung mand, som vennen har forsøgt at give til Ames som barneerstatning, men som Ames aldrig har brudt sig rigtigt om – bliver præstens verdensbillede sat på noget af en prøve.
Det er en stille, men stærk roman om at sige farvel til livet, men også om tro og tilgivelse, fædre og sønner, og der er masser af teologiske guldkorn i den.

Marilynne Robinson:
Gilead
222 sider • 249 kr.
Gyldendal