Sjælden musik for Jerusalem – og med børn

To cd’er med „moderne“ musik af et par af de førende engelske, nulevende komponister, Tavener og Rutter, byder på helt nye og ganske sjældne værker.

Klage over Jerusalem – og tab af fred

Den græsk-ortodokst inspirerede Sir John Tavener, der i øvrigt også er en meget langhåret, aldrende mand, har komponeret en klage (lament) over tabet af freden de tre store vestlige religioner imellem. Han vil igennem foreningen af jødisk, muslimsk og kristen tekst pege på en fælles vej fremover. London-koret fremførte musikken under en Jerusalem-Ramallah-Bethlehem-Tour i 2004. Omslaget lader umiddelbart én fejlagtigt tro, at der er tale om religionsblanderi.
Lament for Jerusalem er for kor, solister og orkester. Den består af syv cykluser af hver syv underdele. Alle delene vender tilbage i de syv cykluser, men hele tiden udvidet og forandret. Tekstmaterialet fra de tre religioner er: Sl. 137 (jødisk), en smuk poetisk tekst fra 1200-tallet: „Lyt til træfløjten, hvor den klager, sørgende over forvisningen fra hjemmet“ (muslimsk), og Jesu ord, hvor han græder over Jerusalem (kristen).
Hvis du lader dine hænder forme musik i bløde bevægelser foran dig, rammer du musikkens karakter: rolige, smukke klange, der får en til at tænke på sfærernes musik i det ydre rum. Der er dog også skarpe, klagende klange. Man skal tage sig god tid for at lytte til denne musik.
Det er til overvejelse, om værket bygger på en skrøbelig idé om opnåelse af fred her og nu på blot menneskelige præmisser. Gudsrigets fred kommer ikke af at dæmpe gemytterne. Israel, Guds øjesten, vil til stadighed være en torn i øjet på Den onde og hans desperate kraftudfoldelse.

Messesang for voksne med tanke på dagens børn

Sir John Rutter elsker selv at arbejde med musikere og sangere. Ofte musicerer han sammen med college-folk fra Cambridge, og så ender det som regel med en cd-udgivelse som denne. Man forestiller sig, at han på sin dirigentpiedestal springer og danser lige så meget, som hans musik gør det. Børnene må elske hans strunke rytmik i denne såkaldte børnemesse, hvor han som altid flirter med den rytmiske musik. Med ordet børnemesse menes ikke, at den er for børn, men at børn som et inspirerende medium er inddraget i musikken sammen med voksne.
Rutter har begået lidt af en genistreg med den charmerende miksning af de traditionelle messesatser: kyrie, gloria osv. med gamle engelske morgen- og aftensalmer. Charmen forstærkes kun ved, at han blander sine kort i en alsidig brug af voksenkor, børnekor og solister. Det er ikke uden grund, at Rutter er en af de mest påskønnede nutidige komponister.
Den dystre sangcyklus for tenor og guitar er lidt malplaceret her. Den afsluttende bryllups-canticle derimod ville jeg som brudgom gerne selv sidde og nyde i den sprøde besætning for kor, fløjte og guitar – men jeg er jo allerede godt gift.
Erik Linow

John Tavener: Lament for Jerusalem • 55 min.
John Rutter: Mass of the Children • 67 min.
Pris pr. cd: 59,75 kr. • Kirkemusik.com-pris: 55 kr.