Merkel vil have mere kristendom i EU-traktat

Europas kristne værdier bør være synlige i EU-forfatningen. Det mener Angela Merkel, forbundskansler i Tyskland, der til januar overtager formandskabet for EU.Med en henvisning til, at Europas kristne arv skulle nævnes i EU-forfatningen, tog den tyske forbundskansler Angela Merkel i sidste uge hul på en ny runde i kampen om, hvilke værdier der skal indgå i en ny version af EU-forfatningen.

Med ord om, at kristendommen skal indskrives i en ny traktat, skød Angela Merkel gang i en fornyet europæisk værdidebat.

Efter et møde med Pave Benedikt XVI mandag den 28. august tilkendegav den tyske statsleder, at hun mener, at en ny traktat skal anerkende Europas kristne arv.
– Vi talte om religionsfrihed, sagde Angela Merkel umiddelbart efter mødet.
Den tyske forbundskansler, der selv er opvokset i et tysk præstehjem, er af den overbevisning, at Europa og kristendom ikke kan skilles ad.
– Vi talte også om Europas rolle, og jeg understregede behovet for en forfatning, og at den skal henvise til vore kristne værdier, sagde Angela Merkel.

Varsler ny værdikamp

At Angela Merkel bringer indholdet af den nye EU-forfatning på bane, varsler en ny runde i kampen om værdierne i Den Europæiske Union.
Tyskland står nemlig over for at skulle overtage EU-formandskabet med start til januar 2007, hvor Angela Merkel vil have stor indflydelse på dagsordenen.

Møder modstand

Det ventes dog, at forslaget om, at kristendommen skal nævnes i EU-sammenhænge, på forhånd vil møde stor modstand fra lande som Frankrig og England. De har tidligere modsat sig dette med henvisning til, at man ikke ønsker at forarge de store muslimske og jødiske befolkningsgrupper i Europa.

Udelukker Tyrkiet

Yderligere ses Merkels udmeldinger at vække stor harme blandt de lande, der taler varmt for Tyrkiets optagelse, hvor en reference til den kristne tro vil være som en udelukkende faktor.
Den tyske forbundskansler taler dog med fuld opbakning fra sit bagland i CDU. Hans-Gert Pöttering, der er leder CDU’s og den kristendemokratiske gruppe i Europaparlamentet, har således udtrykt, at man går målrettet efter at få en reference til Gud i den nye forfatning. Og nu får han forbundskanslerens støtte:
– Jeg mener, traktaten skal linkes til kristendommen og Gud, fordi kristendommen har spillet så afgørende en faktor i Europas udvikling, sagde Angela Merkel ifølge nyhedstjenesten eupolitix.com.