Forbud mod gaver til præster

Kirkeminister Bertel Haarder (V) efterlyser eksempler på lokale regler om gaver til præster.

Præsteforeforeningens
formand, sognepræst Sabine Bech-Hansen

En præst i Viborg Stift har i to tilfælde taget imod store værdier i form af arv og gaver fra afdøde sognebørn. Præsten er nu blevet indkaldt for at redegøre for forholdene over for sin biskop Karsten Nissen. Det er baggrunden for, at kirkeminister Bertel Haarder (V) har bedt biskopperne om at undersøge, hvorvidt nogle provstier allerede har udformet lokale regler om gaver til præster.
Præsteforeningen deltager i arbejdet med etiske retningslinier for personalepolitikken. Og her er man glad for, at der nu kommer faste regler for, hvad præster må og ikke må.
– Det giver præsterne mulighed for på en høflig måde at takke nej til gaver med henvisning til retningslinjerne. Men det har aldrig været aktuelt før, at præster modtager store gaver. Derfor er vi er enige med ministeren i, at etiske pejlemærker er den rigtige vej at gå. Der er ikke grund til at lave regler og paragraffer på baggrund af enkeltsager, siger formanden for Præsteforeningen, sognepræst Sabine Bech-Hansen, til Ritzau.
De nye etiske retningslinjer skal være en del af den første personalepolitik, som Kirkeministeriet indfører for præsterne. Politikken forventes at blive færdig i løbet af 2007.
– nord