Flere vil begraves uden Gud

Det offentlige skal tilbyde begravelser ligesom vielser på rådhusetHalvdelen af danskerne vil hellere bruge kommunens begravelser, end kirkens.Den kirkelige begravelsesceremoni mangler et borgerligt alternativ med ritualer og en kommunal embedsmand på talerstolen i stedet for en præst. Det viser en internetbaseret undersøgelse Nyhedsavisen Urban har fået foretaget af Analyse Danmark.
Danskerne mener det offentlige skal tilbyde en fast ceremoni ved livets afslutning, ligesom man har i de borgerlige vielser.

Kirkens monopol på døden

Kirkefondets konsulent Sabine Kleinbeck regner også med der kommer et reelt alternativ til den folkekirkelige begravelsesceremoni.
– Intet tyder på, at 68’erne melder sig ind i Folkekirken igen, og i takt med at de bliver ældre stiger behovet både for uindviet jord og for en anden type begravelsesritual, siger Sabine Kleinbeck til Urban.
I over 100 år har det været muligt at have begravelser uden kirken blander sig. Men ingen har handlet i praksis og lavet et sted, hvor man kunne hvile i fred … for Gud. Men det skal ske på indviet grund, hvis ellers ikke man har en grund på mindst 5000 kvadratmeter, hvor man kan Kirkeministeriets særlige tilladelse til at sætte sin urne ned ligesom Karen Blixen. Man kan også få nogen til at sprede sin aske ud over havet.

Det handler om tryghed

Langt de fleste søger dog alligevel en tryghed i sorgens stund. Her er det trygt at lade kirken tage over.
Det kan være svært at skabe en ordentlig privat afsked, som nogle allerede nu vælger at holde i et kapel. Det er kun de færreste familier, der magter at tage ansvaret for en borgerlig begravelse.