Kun Jesus kan skabe fred

Ægteparret Khory er en spændende kombination: Han er kristen araber, og hun er messiansk jøde.– Det er kun Jesus, som kan skabe virkelig fred mellem jøder og arabere, og dette sker, når der kommer en levende tro på Messias i hjerterne, siger Shoshana og Johnny Khory.

Det er kun Jesus, som kan skabe fred mellem arabere og jøder, siger Shoshana og Johnny Khory

De er bestyrere på Ebenezerhjemmet i Haifa, som støttes økonomisk af Den Danske Israelsmission, som også sender volontører til hjemmet.

Bekymrede forældre

– Vi kom i samme menighed og var tidligt klar over, at det skulle være os to. Jeg voksede op i en messiansk familie, og jeg var ikke mere end fem år, da vi immigrerede til Israel fra New Zealand, fortæller Shoshana Khory, som godt kan huske, da hun første gang fortalte sine forældre om forholdet til Johnny.
– De så alvorligt på mig og understregede, at det ville blive vanskeligt, siden han var en kristen araber. Som bekendt er det ikke let med kombinationen jøde og araber i Israel, og dette ville også berøre vore børn. Men i vores menighed lærte vi, at i Kristus er vi ét, og jeg fik mine forældres velsignelse og vished om, at dette var Guds vilje, siger hun.
Da Shoshana som 20-årig var færdig med sin militærtjeneste, giftede hun sig med Johnny, og de har fået en søn og tre døtre. Ægteparret oplever, at de får mange muligheder for at dele vidnesbyrd med andre i Israel på grund af deres baggrund.

Bad om en kone

Ebenezerhjemmet i Haifa

Johnny Khory er født i England og kom til Israel som etårig. Faren var kristen araber, og moren havde skotsk og græsk baggrund.
– Det var en katolsk familie, og i otte år kom jeg både i en katolsk og en protestantisk menighed. Jeg måtte træffe en afgørelse om, hvor jeg skulle holde til, og 14 år gammel bestemte jeg mig for at følge Herren af hele mit hjerte. På den tid bad jeg også om, at Herren måtte give mig en hustru. Snart blev jeg klar over, at Shoshana ville blive min kone, fortæller Johnny Khory, som i dag er bestyrer på Ebenezerhjemmet.
Han lægger ikke skjul på, at de oplevede en vanskelig situation i sommer, da Haifa blev hårdt ramt under krigen.

34 døgn i
beskyttelsesrum

– Vi måtte tage os af omkring 30 ældre i en krigssituation, og det var ikke enkelt. Krigen kom meget overraskende, og vi havde ingen tid til at forberede os. Snart blev Haifa kraftig bombet, og jeg måtte som bestyrer for hjemmet træffe afgørelser ud fra sund fornuft.
Vi måtte evakuere alle, som boede på anden og tredje etage. De allerdårligste blev flyttet ned i beskyttelsesrummet, og her boede de i 34 døgn. Det er utrolig vanskeligt for gamle mennesker, når de ikke kan sove i deres egen seng og opholde sig på deres værelse, fortæller han.
Johnny Khory tilføjer, at det alligevel blev en god tid i beskyttelsesrummet. De ældre boede som sild i en tønde og måtte lære at komme overens med hinanden.
– Beboerne brugte tiden flittigt, både til fælles bøn og møder. Vi satte også pris på små glæder i hverdagen. Samtidig hørte vi på nedslagene fra raketterne, og nogen var så nær plejehjemmet, at bygningen stod og rystede. Men ingen raketter ramte Ebenezerhjemmet, og vi takker Gud for hans beskyttelse af os, understreger Khory.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Gud er trofast

– Israel har i dag vanskelige tider, og sådan har det været gennem hele vores historie. Guds hånd ligger tungt på folket, for de omvender sig ikke til ham. I dag er jøderne troløse, men Herren er trofast og holder sine løfter til sit folk, siger Shoshana Khory, som opfordrer israelsvenner til at bede.
– Medierne er fjendtligt indstillet over for Israel, og deres børn og børnebørn bliver udsat for denne påvirkning. Men I har Bibelen og løfterne, som er knyttet til jøderne, og må lære den opvoksende generation om dette. Lær dem at elske og bede for Israel, så de kan være med til at fortælle jøderne om deres egen Messias, understreger hun.