Rocky kan lære os at tro

Rocky Balboa kan lære os meget om mod, oprigtighed, tro og sejr. Det mener den amerikanske organisation Movie Entertainment. De har udviklet et kristent undervisningsmateriale på baggrund af den nye Rocky-film, der havde premiere i fredags.- Jesus var mester i at fortælle historier. Han brugte korte, enkle hverdagshistorier, som var hårdtslående.
Sådan lyder introduktionen til et kristent undervisningsmateriale, der fortæller om Jesus ved hjælp af den nye film ”Rocky Balboa”.

Sylvester Stallone spiller hovedrollen som den aldrende boksestjerne, Rocky Balboa, der får en ny chance. – Et ægte knockout, siger en kristen anmelder om filmen

Man tror det næppe. Den hårdtslående og brutale boksehelt Rocky har rejst sig af støvet. Efter en serie på fem hæsblæsende film har instruktør og hovedrolleindehaver Sylvester Stallone valgt at lave en sjette film i Rocky-serien.
Filmen, som bærer heltens fulde navn ”Rocky Balboa”, havde premiere i de danske biografer i fredags. Og her skulle man ikke forvente, at den fik omtale i de kirkelige medier.

Stallone: Brug for Gud

Det er nu heller ikke filmens handling, vold og beskidte sprog, der i første omgang vækker interesse. Men det faktum, at Sylvester Stallone har valgt at markedsføre filmen i kristne kredse i USA.
– Vi har brug for manuskripter med gudsfrygt. Manuskripter, der virkelig handler om medlidenhed og handler om Jesus og Guds Ord, sagde Sylvester Stallone for nylig under et telefonmøde med en række kirkeledere.
– Og tro mig: Folk vil strømme til, for vi har brug for det! fortsatte den legendariske skuespiller, der især er kendt for sine mange roller som actionhelt.

En simpel historie

Historien om bokseren Rocky er dog ikke specielt kristen. Den første film starter med, at den middelmådige bokser, Rocky Balboa, får sit livs chance. Han møder den daværende verdensmester i sværvægtsboksning – og vinder. I de efterfølgende film får Rocky flere udfordringer, som han alle vinder, takket være sit mod og store fighterinstinkt.
Den nye film tager os med ind i Rockys liv, hvor al berømmelsen er fortid. Lige til en dag, hvor et nyt computerspil kommer på markedet.
Her kan man matche forskellige boksere mod hinanden. I et forsøg matcher man den nuværende sværvægtsmester mod Rocky Balboa, dengang han var i sin storhedstid – og computeren giver sejren til Rocky.
Og så er der lagt op til den uundgåelige boksekamp: Den nuværende mester mod ”pensionisten” Rocky.
Det er således ikke en historie fuld af forviklinger, men snarere en simpel historie, hvor næverne får lov at tale.

Ret sejt materiale

– Jeg har kæmpet den gode kamp, gennemført løbet og bevaret troen (2. Tim 4,7). Dette bibelcitat er overskriften på undervisningsmaterialet fra www.rockyresources.com

Trods manglen på et umiddelbart kristent islæt har organisationen Movie Entertainment taget filmen op i et nyt kristent undervisningsmateriale. På hjemmesiden www.rockyresources.com kan man downloade et gratis materiale til brug i kirker og ungdomsgrupper.
– Det er ikke en ”kristen” film, men den indeholder noget ret sejt materiale, som man kan relatere til tro og værdier, siger Paul Lauer, der er grundlægger af Movie Entertainment.
Han har tidligere været på banen med undervisningsmateriale om filmene ”Passion of the Christ” og ”Narnia-krøniken”.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Fyldt med kristendom

Skal man tro materialet, er der meget, man som kristen kan lære af Rocky Balboa. Det handler ikke så meget om uppercuts og fodskifte, men især om bokserens indstilling og indre kampe.
I materialet sammenlignes filmen med en af Jesu lignelser. Og der sættes fokus på fire værdier, som alle kan lære af.

1. MOD
Rocky sammenlignes med David, der som en ægte ”underdog” skal kæmpe mod Goliaths overmagt. Her opfordres vi til at gøre som David: Vi skal ikke miste modet, vi skal være på Den Almægtiges side, og vi skal leve efter Guds hjerte.

2. ÆGTHED
I den bibelske historie om Esther, bliver hun mindet om, at hun ikke kan løbe fra, hvem hun er. Da hun erkender det, tager hun kampen op og vinder over sine fjender. På samme måde trækkes Rockys indre kampe frem som eksempler på, at vi alle må arbejde på vores karakter – så vi forbliver ægte.


Artiklen fortsætter efter annoncen:3. TRO
Rocky Balboa begynder sin karriere med en svag tro, men han ender med en historisk sejr. Det er et tema, som også findes mange steder i Bibelen. Her nævnes Moses, der egentlig hellere ville have Gud til at sende en anden. Han blev brugt af Gud til at vinde israelitternes frihed, og han bevarede troen.

4. SEJR
Selv om boksning virker som en enspænder-sport, erkender Rocky Bilboa, at han ikke kan klare sig alene. Ligesom han har brug for trænere, promotere, sparringspartnere, familie og venner, så har vi brug for hjælp for at vinde sejrene i vore liv. Vi har brug for nogen til at lede os og for åndelige vejledere. Men mest af alt har vi brug for Jesus.

Stallone tror på Jesus

Man kunne fristes til at tro, at den kristne fortolkning af Rocky-filmen ikke behagede den hårdtslående 60-årige skuespiller og instruktør. Men gennem årene, har Sylvester Stallone ifølge avisen San Francisco Chronicle selv ændret stil. Han fortryder blandt andet blodbadet i sine tidligere film.
– Mit ægteskab var ikke godt, og jeg følte, at jeg blev forført af alle Hollywoods fristelser, siger Stallone.
Nu har han ifølge avisenfået et stabilt ægteskab og et fornyet forhold til Jesus.
Til avisen The Christian Post forklarer han:
– Jo mere jeg går i kirke, og jo mere jeg giver mig hen i den proces, det er at tro på Jesus, lytte til hans ord og få ham til at lede min hånd, des mere føler jeg presset forsvinde fra mig, siger Stallone, der er opvokset i et katolsk hjem.
Den kristne filmanmelder Ted Baehr fra webstedet www.movieguide.org kalder Rocky-filmen ”et ægte knockout”. Men samtidig lægger han ikke skjul på sin begejstring over Stallones personlige forvandling:
– Jeg synes, det er utrolig vidunderligt, at han har genfundet sin tro.