Baptistkirken i Gaza beslaglagt af Fatah

Palæstinensiske politistyrker fra Fatah vil bruge kirkens højhus som udkigspost. – Det er en meget farlig situation. Men den er i Guds hånd, siger kirkens præst, Hanna Massad.Kampene mellem de palæstinensiske partier Hamas og Fatah har nu fået konsekvenser for Baptistkirken i Gaza by. Den 3. februar blev kirkens 6-etagers bygning beslaglagt af politistyrker fra Fatah.

Kirkens præst, Hanna Massad,
sammen med sin kone og sit barn.

Palæstinensiske politimyndigheder fra partiet Fatah har beslaglagt den 6 etagers bygning, som Gaza baptistkirke ejer. De vil bruge den som en højtliggende base i kampen mod militante tilhængere af den regerende Hamas bevægelse. Det oplyser organisationen Åbne Døre.
Kirkens præst, Hanna Massad, skrev den 3. februar i et nødråbsbrev, at politistyrker sent den 2. februar havde forlangt at få udleveret nøglerne til bygningen af kirkens vagt.
Da han ikke havde nogen nøgler, informerede han kirkens ledere, som nægtede at udlevere nøglerne. Politiet brød så ind i huset og opsatte poster på sjette etage. Vagten tilkaldte en kirkeleder, som informerede Massad.

En nyistandsat bygning

På grund af skyderierne i Gazas gader har det ikke været muligt for Massad at forlade sit hus for at undersøge bygningen, fortalte han til Åbne Døre.
Bygningen, der blev indviet så sent som i november sidste år, huser kirkens gudstjenestesal, Gazas eneste kristne bibliotek, et gæstehus og en mammografiklinik.

Den værste krise

Massad beskriver krisen som: ”Den værste situation vi nogensinde har været i her i Gaza,” værre end den israelske invasion.
– Kampene i Gaza forøger modsætningerne mellem styrker fra det sekulære Fatah parti, inklusiv politiet på den ene side og det islamiske majoritetsparti Hamas på den anden side, siger Hanna Massad.
– Hvis politiet skyder på militante Hamas-krigere fra den beslaglagte kirke, kan gengældelsesaktioner tilføje kirkebygningen alvorlige skader, som det før er sket.

Usikker våbenhvile

Der blev udråbt en ny våbenhvile om aftenen søndag den 4. februar, men den blev ikke overholdt, ligesom de forrige ikke er blevet det, rapporterede Associated Press (AP) søndag. Lederen af Gaza baptistkirke, Khader Khoury tilføjede, at der har været forsøg på våbenhvile ni gange de sidste fem dage.

Beslaglagt for 3. gang


Artiklen fortsætter efter annoncen:Kirke i skudlinien – skudhul i vinduet på Baptistkirken i Gaza by.

Allerede i maj 2006 brød politiet ind i kirken og omdannede bygningens tag til en snigskytterede imod Hamas. Skaderne inkluderede mindst et dusin smadrede vinduer.
I tillæg til dette ramte en vildfaren kugle en biblioteksarbejder i ryggen. Uger senere forsøgte politiet igen at tvinge sig adgang til bygningen. Men Massad blev stående i døråbningen sammen med de øvrige kirkeledere og nægtede at flytte sig.
– Men denne gang kan ingen sige nej, sagde Massad.
I kirkens tidligere lokaler, et lejet hus over for det palæstinensiske parlament, blev husets tag skadet flere gange af israelske angreb på politistyrker i nærheden. En gang tvang kampe i nærheden dem til at aflyse gudstjenesterne.
Selvom politiet forlader kirkebygningen, vil skudsalverne alligevel flyve i gaderne, imens de rivaliserende parter kæmper om stillingerne. Skræmte Gaza-beboere forbliver i deres hjem.

Gud beskytter

Massad fortæller til Åbne Døre, at formiddagsgudstjenesten søndag var aflyst, fordi forholdene i Gaza ikke er stabile.
– Gaza havde en støjende søndag morgen. Skyderier her og der, tilføjede han.
– Det er en meget farlig situation. Men den er i Guds hånd, siger Hanna Massad. – Der er ingenting, jeg kan gøre og ingenting, nogen andre kan gøre, som kan løse situationen. Gud er den, der beskytter.
Gazastribens grænser er lukkede, hvilket spærrer 1,4 millioner palæstinensere inde i et kystområde kun 40 km langt og 7½ km bredt. Der er ifølge Associated Press knaphed på mad og andre fornødenheder.
Michael Bobjerg