Ugens breve til Suh

Har du et problem, så skriv til: Psykolog Suh B. Jacobsen, Florensvej 14, st. tv., 2300 Kbh. S eller mail til: Suh@Udfordringen.dk. Ikke alle breve offentliggøres. Husk at skrive dit navn og din adresse, også selv om du ikke ønsker det gengivet i avisen. Hjemmeside: www.suhjacobsen.dk

Jeg vil helst tilfredsstille andre
Kære Suh
Jeg er led og ked af, at jeg altid tænker for meget på andre og for lidt på mig selv. Jeg prøver tit at ignorere min neurotiske trang til at tilfredsstille andre, men det lykkes ikke. Det er simpelthen for svært. Hvis jeg en sjælden gang gør det, plages jeg bagefter af tvangstanker omkring, hvordan de andre tænker (og sikkert også snakker) om mig. HJÆLP.
Anonym

Kære Anonym
Jeg vil anfægte din påstand om, at du altid tænker for meget på andre og for lidt på dig selv. I stedet vil jeg være så provokerende at påstå, at du i virkeligheden altid tænker allermest på dig selv!
Det lyder nemlig som om, at du har utrolig meget brug for påskønnelse og anerkendelse og at alt i din adfærd har et eneste mål: at andre skal kunne lide dig. Alt, hvad du gør, er altså i virkeligheden et led i at opfylde DIT behov (at være vellidt) – ikke andres!
Når du kender årsagen til din adfærd, kan det i sig selv være med til at gøre det lettere for dig at ændre den. Find også ud af, om det måske bunder dybere. Er du grundlæggende i tvivl om, om du er god nok eller værd at elske? Ligger der noget fra din opvækst – et svigt eller andet, der kunne have givet dig en sådan tung bagage med? I så fald kan det være nødvendigt at få dette bearbejdet med en professionel.
Overvej også, hvad der reelt ville ske, hvis du begik en fejl, eller hvis andre rent faktisk snakkede om dig bag din ryg. Gennemtænk scenariet og mærk, hvad det gør ved dig. Hvad er det, du frygter allermest? Og ville det betyde, at du ikke er god nok, ikke er værd at elske, eller at du aldrig ville få andre venner? Nej, vel?! Det skal du i gang med at fortælle dig selv, om og om igen! Når tvangstankerne melder sig, så lad være med at gå i dialog med dem og ”tænke dem til ende”. Sig i stedet ”STOP” enten højt ud i luften eller inde i dit hoved og tænk så bevidst på noget andet eller gør noget andet, som kan være med til at få dit fokus væk fra det tvangsprægede.
Held og lykke med det!
Hilsen Suh

Tingene ramler sammen for mig
Kære Suh
Jeg oplever ofte, at tingene ramler sammen for mig – at bittesmå ting kan vælte hele min dag, så jeg flipper totalt, bryder sammen og sidder og tuder. Er det ikke ret unormalt, og hvad kan jeg gøre for at undgå det?
Hilsen Mor, 37

Kære Mor, 37
Ind imellem skal der ikke så meget til at vælte læsset, særligt, hvis man er i en tilstand, hvor ens ressourcer er i minus. Det kan f.eks. være, at man er stresset på arbejdet, at man har sovet dårligt om natten, at man er syg (eller lige har været det) eller at man på anden måde er i underskud af energi.
Jeg går ud fra, at din titel betyder, at du har børn – og måske endda flere? Enhver, der har været så privilegeret at få lov til at blive forælder ved, at dét i sig selv kan give anledning til dage eller længere perioder, hvor man simpelthen er drænet for al energi.
Når der så opstår et problem, selvom det er et ganske lille et, ja, så er det simpelthen den berømte dråbe, der får bægeret til at flyde over. Man reagerer voldsomt – alt for voldsomt – f.eks. med kraftige vredesudbrud og/eller tårer.
Bagefter kan man blive helt flov over sig selv og synes, ens reaktion er uforståelig og utilgivelig.
Men ser man på det skete i en større sammenhæng, vil man ofte opdage, at det ganske enkelt er en logisk følge af vores egen personlige situation: vi var i forvejen udtømte for energi på et eller flere områder, og at være tålmodig og overbærende i forhold til det aktuelle problem var derfor en umulighed på daværende tidspunkt!
Så det, du oplever, er sandsynligvis en meget normal reaktion på overanstrengelse.
Du bør dog overveje, om det sker for tit for dig. Hvis sammenbrud er mere reglen end undtagelsen for dig, så bør du sætte dig ned og gennemtænke din hverdag: hvorfor er der konstant minus på din ressource-konto? Hvad kan du (og din familie) gøre for, at du får plus på den i stedet? Kig også på din kost: får du vitaminer nok, og er der mon for lidt energi i din kost?
Sidst men ikke mindst: husk, at en ærlig og velment undskyldning kan tage brodden af enhver overreaktion.
Hilsen Suh