Vil stoppe aids i Sudan

Dansk Europamission indgår samarbejde med lokale kristne i Sudan. Gennem en omfattende oplysningskampagne ønsker organisationen at hjælpe 250.000 til en sundere sexmoral.I Sudan er flere hundrede tusinde døde af aids de senere år. Nu vil Dansk Europamission hjælpe de sudanesiske kristne med en oplysningskampagne, der skal forbedre den generelle sexmoral.

I Sudan er det kvinderne, der går foran i oplysningskampagnen mod aids. Her er det tre kvinder fra Womens Union i Rumbek, som hjælper andre kvinder, der lider af den dræbende sygdom.

Organisationen Dansk Europamission er mest kendt for sin indsats for kristne, der forfølges for deres tro. Men organisationen sender også humanitærhjælp til lande, hvor det har stor betydning for pressede kristne grupper.
Missionssekretær Benjamin Bach var i februar i Rumbeki Sudan for at besøge et nyt projekt, hvor man sammen med de lokale kristne vil kæmpe mod udbredelsen af aids.
– Vi vil lave oplysningskampagner omkring aids og hjælpe folk til at begynde at tale om sygdommen, fortæller Benjamin Bach.

Vil forbedre moralen

Ifølge UNDP (United Nations Development Programme) og andre kilder i området er ca. 2,7% af den samlede befolkning i Sudan smittet med aids. Flere hundrede tusinde mennesker er døde af sygdommen. Men Benjamin Bach tror på, at oplysningskampagnen vil gøre en forskel.
– Vi forventer at kunne nå folk i fængslet, på markedet, sygehuset og i kirken for at fortælle dem om aids, hvorledes sygdommen spredes, og hvad kirkens og Bibelens positive svar er til en sund og god seksualmoral, siger Benjamin Bach.

Afholdenhed er sundt

Materialet, der ligger til grund for kampagnen, kaldes ABC-konceptet. Det hentyder til forholdet mellem aids og seksuel levevis.
Bogstaverne ABC står for Abstinence, Be faithful og Condoms. Konceptet går ud på, at ved afholdenhed og trofasthed mod én partner, spredes aids ikke i samfundet.

Kondomer splitter

C’et i ABC står for prævention, og missionssekretæren forklarer, at dette er det mest ømtålelige element ved konceptet.
– Blandt dinkafolket, som er én af de største stammer i området, modtages budskabet om AB med glæde, fortæller Benjamin Bach.
– Mændene, som ofte lever i polygami, har dog den tilføjelse, at en mand skal være tro mod sine koner (i flertal). Men prævention opfattes som en opfordring til løssluppenhed og prostitution, hvorfor det også bekæmpes af folk udenfor kirken, for de ønsker at styrke sammenholdet i klanen og ikke splittelse.

Kvinderne underviser


Artiklen fortsætter efter annoncen:Mange sudanesiske børn oplever, at deres forældre dør af aids.

I Sudan er der tusindvis af kvinder, der er blevet smittet med aids som en direkte følge af borgerkrigen, som hærgede landet i 21 år.
I de områder, der under krigen var vigtige strategiske mål, var koncentrationen af soldater meget høj. Her var systematisk voldtægt en del af krigsstrategien, da det på den måde var muligt at ødelægge kvinderne og gøre dem til en byrde for samfundet.
Men hos Den Anglikanske Kirke, har man netop valgt at involvere kvinderne i oplysningsarbejdet. Det foregår blandt andet gennem kvindegruppen Womens Union.
– Og de er velansete i samfundet, forklarer Benjamin Bach.
– Det skyldes ikke deres økonomi, for de har ingen penge, bygninger, materialer, køretøjer eller lignende. De har blot en åndelig vision om, at kvinder skal hjælpe kvinder.
Han er tydeligt betaget af at møde kvindernes opofrende indstilling.
– De påtager sig at opsøge de syge mødre og tale med dem om frygten for at dø og smerten ved at efterlade børn. Kvinderne vil også bede for og med de aids-ramte og være til stede for dem, indtil de dør, fortæller Benjamin Bach.

Vil nå 250.000

Sammen med Den Anglikanske Kirke i Sudan har Dansk Europamission sat et mål om, at 250.000 skal modtage grundlæggende undervisning ud fra ABC-konceptet.
Benjamin Bach erkender dog, at opgaven ikke gøres nemmere af, at det er et tabu-emne.
– Som missionsselskab ser vi med alvor på udviklingen af aids i Sudan. Alt for mange er allerede døde, men alligevel er det vanskelligt for os, for kirken og for de mennesker, vi ønsker at påvirke, at tale om disse ting. For det går tæt på, siger Benjamin Bach.

Vrede over aids-test

Han kommer med et eksempel, hvor en læge i Rumbek havde testet en patient positiv.
– Den syge mand fløj i struben på lægen og bankede ham. Ingen skulle fortælle ham, at han var ved at dø af aids. Det ville betyde social udstødelse og tab af civillivets muligheder, hvis den information slap ud.
– Det er i orden, at hospitalet tager prøverne og gør sig erfaringer om hvor mange, som er syge, men de skal ikke vove på at fortælle det til nogen – heller ikke til den syge, siger Benjamin Bach.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Det er kirkens opgave

Benjamin Bach er ikke i tvivl om, hvis opgave det er at bringe enmet på bane. Han mener, det er kirken og de kristne missionsorganisationer, der sidder med nøglen til løsningen af aids-problematikken.
– Uddeling af gratis kondomer kan dog ikke være løsningen. Derfor arbejder vi sammen med den anglikanske kirke på en holdningsændring og en sårheling. Det er nødvendigt, at kirken påtager sig opgaven at undervise i, hvad Bibelen lærer os om sex.