Kendte kunstnere støtter afviste irakere

Københavns Rådhusplads fyldes til støtte for afviste irakiske asylansøgere.

Thyge Enevoldsen ved en tidligere aktion – Helligtrekongers-aktionen i Hillerød i januar.

Niels Hausgaard, Nanna Lüders, Jesper Klein, Lone Hertz, Tom McEwan, Therese Glahn, Tobias Trier, Die Dumme Dänen, Kenn Lending og flere andre kunstnere går på scenen ved et støttearrangement på Københavns Rådhusplads lørdag den 21. april kl. 12 til fordel for de afviste irakiske asylansøgere i Danmark. Desuden bliver der korte taler af Morten Kjærum, der er direktør for Institut for Menneskerettigheder, journalist Dina Yafasova, forfatter til ”Dagbog fra Sandholm” og irakiske asylansøgere.

Tør ikke vende tilbage

– Der opholder sig mellem 500 og 600 irakiske asylansøgere i Danmark, der har fået afslag på asyl. Men de tør ikke vende tilbage til et Irak, hvor vold, drab og risiko for vilkårlige tilbageholdelser og tortur er en uhyggelig del af dagligdagen – og de irakiske myndigheder nægter at modtage irakere, der udsendes tvangsmæssigt, siger Thyge Enevoldsen fra initiativgruppen.
”Initiativet til støtte for afviste irakiske asylansøgere” er en bredt sammensat initiativgruppe på ni personer. Blandt andet består gruppen af Thyge Enevoldsen, der var initiativtager til Helligtrekonger for irakiske flygtninge i Hillerød Kirke den 6. januar. Studerende fra Københavns Universitet og Roskilde Universitetscenter, der holdt støtteaktion ved Domkirken i København, er også med. Desuden består gruppen af journalist Bent Dahl Jensen, der også er medforfatter på ’Irak-rapporten’ fra Københavns Stiftsudvalg for Etniske Minoriteter, samt Henning Stieper, ingeniør med mangeårig erfaring fra kirkeligt flygtningearbejde og netværksgrupper for integration, en skuespiller, en projektleder og en folkeskolelærer.
Gruppen opfordrer myndighederne til som minimum at give disse mennesker en midlertidig opholdstilladelse, som det anbefales af FN’s Flygtningehøjkommissariat, UNHCR.

Irakerne visner

En artikel i Udfordringen først i september sidste år satte gang i det hele. Initiativgruppen håber, at mange mennesker møder op på Rådhuspladsen den 21. april for på den måde at bakke op om opfordringen til de danske myndigheder.
– Danmark insisterer på, at disse mennesker skal sendes tilbage – og at de skal blive boende i asylcentrene, indtil de kan udsendes. Mange af irakerne har opholdt sig mere end fem år i centrene, hvor de sidder og visner, fordi de ikke må arbejde eller videreuddanne sig. Børnefamilier, unge, voksne, enker og gamle mennesker er henvist til en passiv tilværelse i centre, der er beregnet til kortvarige ophold.
Uanset hvad man mener om udlændingepolitik, opfordrer initiativgruppen til, at man i medmenneskelighedens navn bakker op om denne sag. De mener, risikoen ved at sende irakerne tilbage til et land i borgerkrig, hvor hundredtusindvis af indbyggere er flygtet på grund af etnisk udrensning, vold og dødstrusler, bør veje tungere end alt andet.